Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls

12η Γιορτή Παραμυθιών της Κέας

Διεξαγωγή
Ημερ/νίες - ώρα 19/07/2014 - 27/07/2014
Τοποθεσία Κέα

Γιορτή Παραμυθιών της Κέας

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Κέας και την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διοργανώνει για 12η συνεχή χρονιά στην Κέα, τη Γιορτή Παραμυθιών από το Σάββατο 19 έως και την Κυριακή 27 Ιουλίου, με θέμα «Γλώσσα- Μαγεία- Τελετουργία».

Με αφηγήσεις παραμυθιών, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια για παιδιά, ειδικό αφιέρωμα στον συγγραφέα - ποιητή Μάνο Ελευθερίου, με διεθνείς συμμετοχές, με νέους αφηγητές, με τη συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εργαστηρίου Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας, η Γιορτή απλώνεται σε όλο σχεδόν το νησί για να μαγέψει και φέτος μικρούς και μεγάλους.

Ξεκινάει από την Κορησσία και τα παλιά σοκάκια της, επισκέπτεται τον γραφικό Οτζιά, το Λαογραφικό Μουσείο του Μυλοποτάμου και την παραλία του Κούνδουρου με τη Γαλάζια σημαία, συνομιλεί με την πριγκίπισσα Ιουλίδα τρυπώνει μέσα στο λατομείο του Ορκού και ακούει στην Κάτω Μεριά την καρδιά της Κέας. Συναντάει τις Νύμφες στην πηγή των Ελληνικών, τις Αμαδριάδες στο λιθόστρωτο μονοπάτι του Προφήτη Ηλία και βλέπει την εικόνα του ηλιοβασιλέματος των Ποισσών με μουσική, χορό και όπως επιβάλλει το έθιμο, κλείνει με λουκουμάδες που γλυκαίνουν τους επισκέπτες της.

Στη Γλώσσα, στη Μαγεία και στην Τελετουργία της μακραίωνης παράδοσης των παραμυθιών, μας μυούν οι Έλληνες αφηγητές: Εύη Γεροκώστα, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Άννα Δενδρινού, Γιώργος Ευγενικός, Κάτια Καντούρη, Έφη Καψιμάλη, Παναγιώτα Κολοκυθά, Μάγδα Κοσσίδα, Γεωργία Λαζάρου, Γιώργος Λάιος, Ελίνα Μενούνου, Άσπα Παπαδοπούλου, Άννα Σταματούκου, Λίλλυ Τριαντάρη, Κρισταλία Μακατού.

Στη γιορτή συμμετέχουν επίσης ο Torgrim Mellum Stene από τη Νορβηγία, η Lamia Bedioui από την Τυνησία, η Σκεύη Τσιάκα και η Βαλεντίνα Θεοχάρους από την Κύπρο. Φέτος, η Γιορτή με μεγάλη χαρά υποδέχεται την ξεχωριστή Αιγύπτια αφηγήτρια Chirine El Ansary που μας ταξιδεύψει στις χίλιες και μία νύχτες.

Το γνωρίζατε πως ο Μάνος Ελευθερίου γράφει και παραμύθια έμμετρα σαν τραγούδια; Τα εμπιστεύτηκε στον ηθοποιό Νίκο Ορφανό, ο οποίος τα αφηγείται με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, ζωντανεύοντας ιστορίες γεμάτες πουλιά που μιλάνε, ανθρώπους που ψάχνουν το νόημα στη ζωή, φυλακισμένους που δραπετεύουν από τον ουρανό, παιδιά που περιπλανιούνται στους σκληρούς, ενίοτε, δρόμους της παιδικής ηλικίας.

Συνοδοιπόροι των παραμυθάδων, οι μουσικοί: Παναγιώτης Τερζάκης, Φωτεινή Τσακνάκη. Η μουσικός Σαβίνα Γιαννάτου εξερευνεί τη «Βοτανολογία των αμαδριάδων» με ιστορίες τραγούδια για τον απήγανο, την κυδωνιά, την αμυγδαλιά, και τη σχέση τους με τις γυναίκες, το γάμο, και την τεκνοποιία και ο Νίκος Κυπουργός ντύνει με τη μουσική του την ιστορία του μεγάλου παραμυθά Αισώπου.

Στην ειδική ενότητα «Αφηγηματικοί Ορίζοντες» νέοι αφηγητές έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Μπορείτε να φανταστείτε πώς μπορούν να συνδεθούν τα παραμύθια με τη διδασκαλία των οικονομικών μαθημάτων; Το ερώτημα αυτό αναζητάει την απάντησή του με τη συμμετοχή για πρώτη φορά φέτος στη Γιορτή, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), στην ενότητα με τίτλο «Παραμύθι και οικονομικές επιστήμες».

Η Γιορτή Παραμυθιών πραγματοποιείται με την συνεργασία του «Κέντρου Αφηγηματικής Τέχνης» και την συμπαράσταση του Πολιτιστικού Σύλλογος «Σιμωνίδης ο Κείος», του Μουσείου αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, του Πολιτιστικού, Επιμορφωτικού και Εξωραϊστικού Σύλλογου Ποισσών « Ο Άγιος Ισίδωρος» και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ορκού.

 

 

EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA