Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Κως
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αλάσαρνα

Ανασκαφές στην παραλία της Καρδάμαινας  εντόπισαν πρώιμο ελληνιστικό ναό του Απόλλωνα Πυθαέως. Εντός του βρέθηκαν αφιερώματα και σε άλλες θεότητες (Δία, Αθηνάς, Ερμή, Εκάτης, Λητούς, Διόσκουρων κ.α.). Πάνω από το ιερό βρισκόταν το θέατρο του αρχαίου δήμου των Αλασαρνιτών. Στην περιοχή η αδιάλειπτη κατοίκηση συνεχίστηκε μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. Αργότερα επιδρομές Αράβων πειρατών ώθησαν τους κατοίκους να μετοικήσουν σε ασφαλέστερες τοποθεσίες στην ενδοχώρα. Επί της παραλιακής ανασκαφικής ζώνης και δυτικά του ελληνιστικού ναού σώζονται ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Ηταν αφιερωμένη στην Αγία Θεότητα και χρονολογείται από τον 5ο αι.  
add
Καταλαμβάνει την έκταση μεταξύ των οδών Πισάνδρου, Π. Τσαλδάρη και Γρηγορίου του Ε΄. Πλησίον του ναού του Αγίου Παντελεήμονα, στα ΝΔ, αποκαλύφθηκαν ερείπια μυκηναϊκής εποχής και τάφος της γεωμετρικής περιόδου. Τον αρχαιολογικό χώρο διασχίζουν δυο πλακόστρωτοι αρχαίοι δρόμοι. Ο πρώτος ξεκινούσε από το λιμάνι και περνούσε παραπλεύρως από το γυμναστήριο του Ξυστού. Ο άλλος κινούμενος από Α προς Δ είναι παράλληλος της Γρηγορίου Ε΄. Το γυμναστήριο του Ξυστού ήταν το μεγαλύτερο της πόλης. Σώζονται 17 αναστηλωμένοι κίονες από τους 80 που είχε κάποτε. Η ονομασία του προέρχεται από τη συνήθεια των αθλητών να αποξέουν τα έλαια με τα οποία άλειφαν τα σώματά τους πριν από κάθε αγώνα.
add

Ασκληπιείο

Είναι το σπουδαιότερο αξιοθέατο του νησιού κι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς προορισμούς της Ελλάδας. Σκεφτείτε ότι από τα 300 γνωστά Ασκληπιεία της αρχαιότητας, τα πιο ονομαστά ήταν της Τρίκκης στη Θεσσαλία όπου γεννήθηκε και διαδόθηκε η λατρεία του Ασκληπιού, της Επιδαύρου στην Αργολίδα και της Κω. Μόνο που η φήμη του τελευταίου απογειώθηκε από τότε που δίδασκε και θεράπευε σε αυτό ο κορυφαίος ιατρός της αρχαιότητας και θεμελιωτής της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης.
add
Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος, ένας από τους μεγαλύτερους στο Αιγαίο, αποκαλύφθηκε μετά από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1933 όπου ισοπεδώθηκαν ολόκληρα πολεοδομικά τετράγωνα της παλιάς «Χώρας» της Κω. Περιδιαβαίνοντάς τον θα δείτε το ρυμοτομικό σχέδιο της αρχαίας πόλης, δημόσια κτίρια, ιερά, ιδιωτικές οικίες, την αγορά, και τμήμα των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων. Ξεχωρίζουν τα λείψανα της Στοάς, κτίσμα του 4ου ή του 3ου αι. π.Χ. αποτελούμενο από πέντε συνεχόμενες αίθουσες εφαπτόμενες στο τείχος. Εδώ εντοπίστηκε το μικρό άγαλμα του Μαρσύα.
add
Στον νεότερο οικισμό του Πυλίου σώζεται θολωτό ταφικό οικοδόμημα της ελληνιστικής εποχής. Ηταν αφιερωμένο στον Χάρμυλο, τοπικό ήρωα και γενάρχη του αρχοντικού γένους των Χαρμυλέων. Εχει ορθογώνια κάτοψη με σειρά 6 τάφων σε κάθε μια από τις δυο μακρύτερες πλευρές του, γεγονός που φανερώνει τη χρήση του ως οικογενειακό μαυσωλείο. Την πρόσοψή στόλιζε μαρμάρινη ιωνική στοά. Πάνω από το ελληνιστικό μνημείο στα νεότερα χρόνια φτιάχτηκε η μονόχωρη καμαρωτή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Μεγάλα κομμάτια από τους τοίχους της είναι δικά του επαναχρησιμοποιημένα αρχιτεκτονικά μέλη.
add
Ημερολόγιο
Ιουλιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA