Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Νάξος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αρχαιολογικός χώρος Γύρουλα

Η κοιλάδα γύρω από τον λόφο που βρίσκεται νότια του χωριού Σαγκρί, ήταν από την αρχαιότητα γεμάτη αγροτικούς οικισμούς, οι κάτοικοι των οποίων ανέπτυξαν γύρω στον 8ο π.Χ. αιώνα τη λατρεία χθόνιων θεοτήτων (Δήμητρα και Περσεφόνη), με σκοπό να εξασφαλίζουν την  ευφορία της γης. Το 530 π.Χ., την περίοδο της τυραννίας του Λύγδαμι, κτίστηκε εδώ λαμπρός ολομάρμαρος ναός.
map add mapadd

Η ακρόπολη του Πανόρμου

Το μνημείο είναι κηρυγμένο ως ιστορικό και διατηρητέο. Βρίσκεται νότια της Μουτσούνας, στο τέλος του δρόμου που διασχίζει μεγάλο μέρος της παράκτιας Νάξου. Με 10 λεπτά περπατήματος πάνω από την αμμουδιά του Πανόρμου φτάνετε στα ερείπια της προϊστορικής ακρόπολης στην τοποθεσία Κορφάρι των Αμυγδαλιών. Πάνω στο λόφο υπάρχουν υπολείμματα οικιών, τείχη και ερειπωμένα κτίρια από έναν πολύ παλιό οικισμό. Το τοπίο είναι μαγευτικό και η θέα στα Κουφονήσια εξαιρετική. Η ακρόπολη είναι πρωτοκυκλαδική και χρονολογείται στο τέλος της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1963 από τον αρχαιολόγο κ. Χρήστο Ντούμα, επί σειρά ετών επικεφαλής των ανασκαφών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.   
map add mapadd
Είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού και εκτείνεται σε μήκος περίπου 11 χιλιομέτρων. Λειτούργησε από τον 6ο π.Χ. έως τον 8ο μ.Χ. αιώνα και μετέφερε τα πλούσια νερά από τις πηγές του Φλεριού και των Μελάνων στην πόλη της Νάξου. Για να το φτιάξουν οι Νάξιοι τρύπησαν το βουνό κατασκευάζοντας σήραγγα. Στην κοιλάδα με τις πηγές και τα νερά υπήρχε ιερό στο οποίο λατρευόταν κάποια θεά της ευφορίας της γης κι ένας ήρωας-προστάτης των λατόμων που εργάζονταν στα γειτονικά λατομεία.
add

O τύμβος των προγόνων

Η επίσημη ονομασία του είναι Επιτόπιο μουσείο της πλατείας Μητροπόλεως και είναι στη βόρεια πλευρά της πόλης της Νάξου. Το σημαντικότερο κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται κάτω από την πλατεία και αποτελείται από τα λείψανα ενός σημαντικού ταφικού τύμβου. Οι Νάξιοι έθαβαν εδώ τους νεκρούς τους από τον 10ο αι. π.Χ.  Τον 8ο αι. π.Χ. δημιουργήθηκε ο κεντρικός περίβολος και γύρω στα 800 π.Χ. τα ερείπια της πόλης και του νεκροταφείου καλύφθηκαν με πλίνθους και σχηματίστηκε τύμβος.
add

Το ιερό των Υρίων, στη θέση Λειβάδι

Θεωρείται το επίσημο ιερό του αστικού κέντρου του νησιού κατά την αρχαϊκή περίοδο. Η λατρεία ανάγεται στα Μυκηναϊκά χρόνια (1300 π.Χ.). Ηταν διαχρονικό λατρευτικό κέντρο του Διονύσου στην αρχαιότητα και του Αγίου Γεωργίου στη συνέχεια. Η άσκηση της λατρείας σε ναϊκό οικοδόμημα, η οποία αντικαθιστά την προγενέστερη υπαίθρια, παρακολουθείται σε τέσσερις φάσεις: α) 800 π.Χ.: μονόχωρος ναός από ξυλοπλινθοδομή, β) 730 π.Χ.: επιμήκης τετράκλιτη αίθουσα, γ) πρώιμος 7ος αι. π.Χ.: τρίκλιτος ναός που αποτελεί πρώιμο παράδειγμα μνημειακής ναϊκής πρόσοψης και δ) 580-570 π.Χ.: κατασκευάζεται ο πρωιμότερος λίθινος πρόστυλος ιωνικός ναός στον ελλαδικό χώρο. O εντοπισμός τετράπλευρου στωικού οικοδομήματος που περιέβαλλε το ναό ταυτίζεται με τελετουργικό εστιατόριο και παρέχει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της τελετουργικής εστίασης των ιερών.    
map add mapadd

Οι κούροι

Η γη της Νάξου ήταν πλούσια σε εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο. Σημαντικά αρχαία λατομεία βρέθηκαν ανάμεσα στην κοιλάδα του Φλεριού, τις Μέλανες και την Ποταμιά. Ανακαλύφθηκαν ίχνη κατοίκησης και λατόμευσης από την 3 χιλιετία π.Χ. Τα ημιτελή κολοσσιαία αγάλματα των κούρων βρίσκονται κοντά στα λατομεία, όπου τα άφησαν οι αρχαίοι λατόμοι και γλύπτες, μέσα σε ρεματιές και πλαγιές και είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
map add mapadd

Πύργος Χειμάρρου

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Νάξου, σήμα κατατεθέν του νησιού όπως και η πύλη του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα, η Πορτάρα. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, στη μέση περίπου του δρόμου ανάμεσα στον Ζα και τη θάλασσα, σ' ένα ύψωμα που ορίζεται από τον Χείμαρρο ανατολικά και τα Πετρόνια δυτικά. Ο πύργος του Χειμάρρου σώζεται στο εντυπωσιακό ύψος των 15 μ. Είναι κυλινδρικός, με εξωτερική διάμετρο 9,20 μ. κτισμένος με μεγάλους μαρμάρινους ογκόλιθους πολλοί από τους οποίους ξεπερνούν τα 2 μ. σε μήκος.
map add mapadd
Η διάσημη Πορτάρα, σήμα-κατατεθέν της Νάξου, βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι πάνω σε μια βραχονησίδα που λέγεται Παλάτια και η οποία είναι ενωμένη με την στεριά με πλακοστρωμένο μονοπάτι. Το όνομα αυτό της το έδωσαν οι ντόπιοι. Είναι το μνημειακό θύρωμα ναού του Απόλλωνα ο οποίος κατέπεσε πριν ολοκληρωθεί (πιθανώς κατά τη φάση της κατασκευής) και δεν ξανακτίστηκε.
map add mapadd
Ημερολόγιο
Αυγουστος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA