Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Νάξος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Tα βυζαντινά μνημεία στην Τραγαία

Η Τραγαία είναι ένας εύφορος κάμπος με 12 χωριά, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι το Φιλότι και το Χαλκί (Χαλκείο). Στην περιοχή θα δείτε περίπου 30  από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες του Αιγαίου όπου διασώζονται βυζαντινές τοιχογραφίες από τον 6ο έως τον 15ο αιώνα. Είναι ένας πραγματικός «Μιστράς της Νάξου».
add

Αγία Κυριακή

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Νάξου και βρίσκεται αρκετά έξω από την Απείρανθο, στη θέση Καλλονή. Το μονοπάτι ξεκινάει στην είσοδο του χωριού (κάτω από το πάρκινγκ) και θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα για να φτάσετε. Το μεγάλο ενδιαφέρον στο ναό συγκεντρώνει η αψίδα του ιερού στην οποία απεικονίζονται πουλιά με κόκκινες κορδέλες στο λαιμό, τα οποία κατά μελετητές συμβολίζουν τους Αποστόλους ή την εκκλησία. Υπάρχει κι άλλος πλούσιος ανεικονικός διάκοσμος στην εκκλησία, που χρονολογείται στην περίοδο της εικονομαχίας, γύρω στον 9ο αιώνα.    
add
Κτισμένη τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας (13ος αι.) η Καθολική Μητρόπολη είναι ο σπουδαιότερος ναός του κάστρου. Σήμερα είναι πεντάκλιτος με τρεις θόλους. Εντυπωσιακό είναι το δάπεδο με μαρμάρινα ανάγλυφα οικόσημα δουκών της Νάξου. Τέσσερα οικόσημα διακρίνονται στο πάνω μέρος της κεντρικής εισόδου μεταξύ των οποίων και του Μάρκου Σανούδου. Στο κεντρικό κλίτος υπάρχει βωμός στολισμένο με ξυλόγλυπτα φιλοτεχνημένα από Χιώτες ταγιαδόρους το 1774 και η εντυπωσιακή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας (11ος ή 12ος  αι.).
add

Παναγία Φιλοτίτισσα

Στα 1690, ημέρα του Αγίου Γεωργίου ένας αγρότης από το Φιλότι μαζί με κάποιους Τούρκους ναυτικούς που η θάλασσα ξέβρασε στον Καλαντό έσωσε και ένα Τουρκάκι που το κράτησε σπίτι του μέχρι να το βρουν μετά από καιρό οι γονείς του. Χρόνια αργότερα ο αγρότης που ονομαζόταν Ψαρράς αντιδικώντας με τον άρχοντα Μπαρότσι για ένα κτήμα πήγε στον δικαστή ο οποίος  αποδείχθηκε πως ήταν το μικρό Τουρκόπουλο, το οποίο δικαίωσε, φυσικά, τον σωτήρα του. Eτσι ο Ψαρράς μέσα στο κτήμα της αντιδικίας έκτισε το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, της Φιλοτίτισσας. Τα εγκαίνια έγιναν το 1715 και οι Φιλοτίτες εντοίχισαν στο καμπαναριό την εικόνα του Ψαρρά σε μάρμαρο για να τον θυμούνται. Ο ναός είναι επιβλητικός και διαθέτει περίτεχνο ολομάρμαρο τέμπλο.  
map add mapadd

Παναγία Αργοκοιλιώτισσα

Λίγο μετά τη διασταύρωση για την παραλία του Λυώνα, θα δείτε τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στην πασίγνωστη στη Νάξο Παναγία Αργοκοιλιώτισσα και στη μεγάλη καινούργια της εκκλησία. Κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα χιλιάδες πιστοί έρχονται να προσκυνήσουν εδώ, πολλοί, μάλιστα, με τάμα να φτάσουν από τη Χώρα με τα πόδια. Η θαυματουργή εικόνα βρέθηκε εδώ (στην περιοχή Αργοκοίλι) το 1836 και χάθηκε για να ξαναβρεθεί 94 χρόνια μετά, θαυματουργικά, με όραμα. Υπάρχει η παλιά εκκλησία, αλλά στο τοπίο δεσπόζει η νέα. Ολόγυρα θα δείτε τα παλιά κελιά τα οποία έκτιζαν οι σμυριδεργάτες ως τάμα σε περίπτωση που η Παναγία τους βοηθούσε να βρουν σμύριδα.  
map add mapadd

Μονή Φωτοδότη Χριστού

Βρίσκεται πριν από το χωριό Δανακός και από μακριά μοιάζει σαν ένας από τους πύργους της Νάξου. Η μονή του Φωτοδότη Χριστού είναι το αρχαιότερο μοναστήρι της Νάξου και θεωρείται πως ιδρύθηκε τη Βυζαντινή εποχή (γύρω στο 600). Η αρχιτεκτονική του καθολικού είναι μοναδική. Αρχικά ήταν τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική με νάρθηκα, ενώ πιθανώς μετά τον 16ο αι. ο ναός έγινε τετρακιόνιος με τρούλο και νάρθηκα. Το τέμπλο είναι μαρμάρινο με παλιά βυζαντινά γλυπτά και ανάγλυφα. Στο καθολικό υπάρχει ένα παλιό παρεκκλήσι κτισμένο στη μεσοβυζαντινή εποχή. Διαθέτει τόξα και παραστάδες. Σώζονται και λείψανα παλιών τοιχογραφιών. Info  Η μονή Φωτοδότη γιορτάζει στις 6 Αυγούστου τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.    
map add mapadd
Ημερολόγιο
Αυγουστος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA