Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Ρόδος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η θεά της γονιμότητας στη Ρόδο λέγεται Παναγιά Τσαμπίκα. Στο μοναστήρι της, που βρίσκεται ψηλά, στην κορυφή ενός λόφου ορατού από τον κεντρικό δρόμο (1,6 χλμ. μετά τα Κολύμπια), ανεβαίνουν ξυπόλητες οι άτεκνες γυναίκες και προσεύχονται στην Παναγία να τις αξιώσει να κάνουν παιδί.
map add mapadd

Η μονή Καλόπετρας

Στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού της Κοιλάδας των Πεταλούδων βρίσκεται το μοναστήρι της Καλόπετρας. Το έχτισε το 1782 ο ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας Αλέξανδρος Υψηλάντης, που εξορίστηκε στη Ρόδο μαζί με τους δυο γιους του, τον Δημήτριο και τον Κωνσταντίνο. Η παράδοση λέει πως στο ταξίδι τους συνάντησαν τρικυμία, κινδύνεψαν να πνιγούν και ο Υψηλάντης έκανε τάμα στην Παναγία πως αν σωθούν, θα της χτίσει μοναστήρι. Τότε, μέσα στο σκοτάδι, είδαν ένα φως. Το ακολούθησαν και βγήκαν ασφαλείς στην παραλία Χωράφες του Θολού (ο σημερινός Θεολόγος). Την άλλη μέρα ο Υψηλάντης πήγε στο βουνό, εκεί όπου είδε το φως, και βρήκε μια εικόνα της Παναγίας. Στο σημείο αυτό έχτισε το μοναστήρι. Από το μοναστήρι του Υψηλάντη σώζεται μόνο το τέμπλο.     
map add mapadd

Κοίμηση Θεοτόκου στο Ασκληπιείο

Είναι κτισμένη το 1060 πάνω στα ερείπια παλιότερου ναού. Στο προαύλιό της υπάρχουν το παλιό ελαιοτριβείο του χωριού, με όλο τον εξοπλισμό του, και η κέλλα, η αποθήκη όπου φυλασσόταν το λάδι. Τα δυο κτίρια αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και λειτουργούν ως λαογραφικό και εκκλησιαστικό μουσείο, αντίστοιχα. 
add

Ιερά Μονή Υψενής

Βρίσκεται  στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, 52 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, στην περιφέρεια του χωριού Λόρδος. Μέχρι τα τέλη του 19ου αι. ήταν γνωστή ως Μονή του Ύψους. Από τις αρχές του 20ού αι. επικράτη­σε η ονομασία Υψενή. Στην τοπική διάλεκτο η Παναγία του Ύψους αποδίδεται ως Υψενή, όπως η του Σκιαδιού ως Σκιαδενή και του Ασκληπιού ως Ασκληπενή. Στην πορεία λησμονήθηκε το πρώτο όνομά της και επικράτησε να ονομάζεται με την προσωνυμία της Θεοτόκου, ως Μονή Παναγίας της Υψενής. Η σημερινή μονή κτίσθηκε στον χώρο παλαιοχριστιανι­κής βασιλικής και μεταγενέστερης βυζαντινής μονής από τον Όσιο Μελέτιο. Η ανέγερση του Καθολικού, σύμφωνα με την επιγραφή της εισόδου του, χρονολογείται περί το έτος 1855. Μετά τον Όσιο Μελέτιο ηγουμένευσαν ο Γρηγόριος ο Αίνδιος (Μανωλάς) και ο παπά Σάββας. Ακολούθως η μονή υπάχθηκε στην Ενορία της Λάρδου. Εκεί τους νεώτερους χρόνους εγκαταβίωσε για ικανό χρονικό διάστημα ο Αρχιμ. Σεραφείμ Παρχαρίδης, ο οποίος επιμελήθηκε την συντήρηση των παλαιών κτιρίων και οικοδόμησε νέα για τις ανάγκες των προσκυνητών. Η αναβίωσή της άρχισε το έτος 1992 από τον Αρχιμ. Αμφιλόχιο Τσούκο (νυν Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας), ο οποίος εγκατέστησε εκεί αδελφότητα μοναζουσών με πρώτη ηγού­μενη την μοναχή Ευγενία. Τα επόμενα έτη ανακαινίσθηκε το Καθολικό και τα υφιστάμενα κτίρια και ανοικοδομήθηκαν νέα.
add

Μονή Παναγίας Σκιαδενής

Απέχει 5 χλμ. απο τον Μεσαναγρό. Ο λόφος λέγεται Σκιάδι (σκιάδι=σκιερός τόπος). Ιδρύθηκε γύρω στα 1200, αλλά τα σημερινά κτίσματα είναι του 18ου αιώνα, εκτός από το εκκλησάκι στην αυλή, που χρονολογείται στα 1640. Στους τοίχους του μοναστηριού της Παναγίας Σκιαδενής υπάρχουν ενσωματωμένα αρχαία μάρμαρα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι προέρχονται από ναό της Αρτέμιδος, που προϋπήρχε στο σημείο. Τη Σαρακοστή η εικόνα της Παναγίας της Σκιαδενής λιτανεύεται στα χωριά της Ρόδου. Στις 8 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι γίνεται μεγάλο πανηγύρι, όπου εκτός των Ροδίων συρρέουν και πολλοί Χαλκίτες.
map add mapadd

Μονή Θάρρι στα Λάερμα

Σύμφωνα με την παράδοση, μια άρρωστη βασιλοπούλα από το Μαρόκο είδε στον ύπνο της τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που της είπε «θάρρει». Εγινε καλά κι έκτισε το μοναστήρι στο οποίο σήμερα μονάζουν ακόμη καλόγεροι. Το καθολικό φημίζεται για τις αγιογραφίες τού 13ου αιώνα (στο ιερό βήμα και στον τρούλο), καθώς και για το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο τού 1756. Στη μονή Θάρρι λειτουργεί κατάστημα, όπου οι καλόγεροι πουλάνε δικό τους εμφιαλωμένο κρασί και ούζο.   
map add mapadd

Μονή Αρταμίτη

Στη μέση της διαδρομής από Αγιο Ισίδωρο προς Εμπωνα βρίσκεται η μονή Αρταμίτη που ιδρύθηκε τον 9ο-10ο αιώνα και καταστράφηκε από τους Τούρκους. Κοντά στη μονή βρέθηκε επιγραφή, από την οποία προκύπτει ότι στην αρχαιότητα στο σημείο αυτό υπήρχε ναός της Αρτέμιδος. Σ’ αυτήν οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα και το όνομα της μονής.  
map add mapadd
Ημερολόγιο
Ιανουάριος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA