Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Κάλυμνος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Γαστρονομία

Από την Κάλυμνο θα αγοράσετε οπωσδήποτε σφουγγάρια από τα εργαστήρια επεξεργασίας. Επίσης, ξακουστές είναι οι «πάνες», δηλαδή τα καλύμνικα υφαντά. Από εδέσματα προτιμήστε το επτάζυμο και το καλαμποκίσιο ψωμί, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, κρασί, μέλι.     Τοπικά πιάτα Δοκιμάστε το γεμιστό αρνί «μουούρι», που ψήνουν σε μεγάλο πήλινο κιούπι ψηλό, να χωράει ολόκληρο το αρνί. Το φουρνίζουν από την προηγούμενη και ψήνεται σιγά-σιγά στους 100-120 βαθμούς μέχρι την άλλη ημέρα το μεσημέρι δηλαδή το λιγότερο 24–26 ώρες σε φούρνο που η πόρτα του κτίζεται με λάσπη. Λέγεται ότι ο τρόπος αυτός του μαγειρέματος καθιερώθηκε επί τουρκοκρατίας, τότε που οι Τούρκοι και οι πειρατές εφορμούσαν στο νησί, για να μην φαίνεται πολύς καπνός, ούτε να μυρίζει όταν το έψηναν για να γιορτάσουν το Πάσχα. Δοκιμάστε και το «καπετανάτο» (χοιρινό στη γάστρα με πατάτες), το «επτάζυμο» (ψωμί με γλυκάνισο και ούζο), τα περίφημα «φύλλα» (ντολμάδες), «μιρμιζέλι» (κρίθινη κουλούρα με λάδι, ντομάτα και τυρί), «ανάμα» (κρασί), χταπόδι στα κάρβουνα, ψάρια και οπωσδήποτε το «σπινιάλο» (θαλασσινά σε λεμόνι). Από γλυκά υπάρχει το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο.  
add
Ημερολόγιο
Απρίλιος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA