Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Κύθνος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοπικά Προϊόντα-Γαστρονομία

Το φημισμένο κριθάρι της Κύθνου εφοδίαζε την εγχώρια ζυθοποιία στα πρώτα της κιόλας βήματα, τον 19ο αι. Σήμερα το νησί φημίζεται για τα νωπά κρέατά του, τα τυροκομικά του προϊόντα, το κρασί και το εξαιρετικής ποιότητας μέλι του. Αξίζει να δοκιμάσετε προϊόντα της τοπικής παραδοσιακής οικοτεχνίας όπως παξιμάδια, λουκάνικα, πίτες, παστέλι. Στις ταβέρνες θα γευτείτε τα νόστιμα λιαστά μαριναρισμένα ψάρια, καθώς και τοπικές σπεσιαλιτέ όπως η «στραπατσάδα», με αβγά και φρέσκα κολοκυθάκια, και η καπαροσαλάτα. Από τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού ξεχωρίζουν το μαλακό και ανάλατο τυρί «ξινό», το σκληρό και αλατισμένο «τρίμμα» που αποτελεί πρώτη ύλη για το κυθνιώτικο σαγανάκι, το «σφουγγάτο» και η κοπανιστή (πικάντικη κρέμα φέτας με ελαιόλαδο). Κρασί Η Κύθνος φημίζεται για τη μακραίωνη αμπελο-οινική της παράδοση. Τα περισσότερα αμπέλια ευδοκιμούν στη ΝΔ πλευρά, στον Μέριχα και στην Επισκοπή. Δεν επλήγησαν από φυλλοξήρα, έτσι τα περισσότερα είναι αυτόριζα με ηλικία άνω των 150 ετών. Ο αρωματικός Σιδερίτης οίνος, οι Ασπρούδες, το άσπρο Ποταμίσι και η Σασάλα είναι οι κυριότερες λευκές ποικιλίες. Το μαύρο Ποταμίσι, η Μανδηλαριά και ο Τσαμπάτος είναι οι κυριότερες ερυθρές. Στο Β τμήμα του νησιού καλλιεργούνται οι ποικιλίες Σαββατιανό και Σερφιώτικο. Πολύ ιδιαίτερη είναι η ψιλόρωγη και λεπτόφλουδη ερυθρή ποικιλία Ψαροσύρικο. Τα περισσότερα αμπέλια του νησιού είναι πρώιμα, συχνά, μάλιστα, γίνονται δυο τρύγοι: ο πρώτος μέσα Αυγούστου και ο δεύτερος στα μέσα Σεπτεμβρίου.  
add
Ημερολόγιο
Οκτώβριος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA