Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Κως
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Γαστρονομία

Η βάση της παραδοσιακής κουζίνας του νησιού της Κω είναι το ελαιόλαδο. Το φρέσκο ψάρι, τα θαλασσινά και το ντόπιο κρέας βρίσκεται ψηλά στις γαστρονομικές προτιμήσεις των ντόπιων, ενώ πολλά είναι και τα είδη των ντόπιων ζυμαρικών. Τα «πιταρίδια» είναι λαζάνια βρασμένα σε χωμό κρέατος. Μην παραλείψετε να γευτείτε τους ντόπιους ντολμάδες με ρύζι και μυρωδικά, ή το παστίτσιο με λαχανικά. Τα «κατιμέρια» είναι στριφτή τηγανίτα με μυζήθρα σερβιρισμένη με μέλι και κανέλλα. Τα «ξύσματα» είναι ψωμάκια σταρένια ζυμωμένα με τριμμένη μυζήθρα και μυρωδικά. Οι «λαμπρόπιτες» είναι μεγάλες στρογγυλές τυρόπιτες γεμισμένες με «προσφά» -δηλαδή με ανάλατη μυζήθρα ζυμωμένη με αυγά και προζύμι. Ωραίος μεζές είναι το «κόκκινο τυρί» που το τυλίγουν και το αφήνουν να ωριμάσει με το κατακάθι κόκκινου κρασιού. Χορταστικότατο και πλήρες γεύμα είναι κι αυτό που αποκαλούν οι Κώοι «πληγούρι», αλεσμένο σιτάρι  μαγειρεμένο με χοιρινό.  Διάσημο είναι το τοματάκι ως γλυκό του κουταλιού αλλά και ο μπακλαβάς της. Το μέλι της Αντιμάχειας είναι κορυφαίο. Στη συσκευασία του αξίζει να υπάρχει η ένδειξη «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης». Το κόκκινο τυρί γίνεται από κατσικίσιο γάλα που το κρατάνε τυλιγμένο σε ίζημα ερυθρού οίνου. 
add
Ημερολόγιο
Δεκέμβριος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA