Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Λειψοί
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Γαστρονομία

Από την κουζίνα των Λειψών αξίζει να δοκιμάσετε το μαύρο πιλάφι (βαφτισμένο σε μελάνι φρέσκου καλαμαριού), το γεμιστό καλαμάρι στο φούρνο, το κατσικάκι λεμονάτο, τα «γιαπράκια ορφανά» (ντολμαδάκια χωρίς κιμά) και την τοπική φασολάδα (παντρεμένη με κριθαράκι, ή άλλο ζυμαρικό). Πεντανόστιμο είναι και το ψωμί του νησιού, ζυμωμένο με προζύμι, γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο (ενίοτε και με μαστίχα) απαραιτήτως ψημένο σε ξυλόφουρνο. Ανάλογης ποιότητας είναι οι κουλούρες (κρίθινες, σταρένιες, ή επτάζυμες), τα πιταρούδια και οι τυρόπιτες. Από τα ντόπια τυριά που είναι εξαιρετικά, ξεχωρίζει η μυζήθρα από κατσικίσιο γάλα και θαλασσινό νερό και το τουλουμοτύρι. Από γλυκίσματα αξίζουν το πουγκάκι, η μουσταλευριά, οι μελωμένες δίπλες, κι από γλυκά του κουταλιού το τοματάκι, το σταφύλι και το κυδώνι.   Αμπελο-οινική παράδοση Οι Λειψοί συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο οινοποιητικών πόλεων της Ευρώπης Resevil. Η παράδοση του νησιού στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία είναι μακραίωνη. Μάλιστα στα χρόνια της Ιταλικής κατοχής, το ντόπιο γλυκό κρασί Αnama τροφοδοτούσε τα δισκοπότηρα της Θείας Κοινωνίας στο Βατικανό. Σήμερα καλλιεργούνται κυρίως δυο τοπικές ποικιλίες, το βαθύριζο Φωκιανό το οποίο παράγει ερυθρούς ξηρούς και γλυκούς οίνους  με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης (από 16 έως 20 βαθμούς) και το Βικτώρια, από αμπέλια με οριζόντια εξάπλωση του ριζικού τους συστήματος τα οποία παράγουν ένα θαυμάσιο επιτραπέζιο λευκό.   
add
Ημερολόγιο
Οκτώβριος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA