Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Ρόδος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Γαστρονομία

Tοπικά προϊόντα

Η ελιά καλλιεργείται στο νησί από τα πανάρχαια χρόνια. Λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας και της πολύχρονης πείρας των αγροτών, το λάδι του νησιού είναι αρίστης ποιότητος.  Το ροδίτικο εξαιρετικό παρθένο έχει έντονο κιτρινοπράσινο χρώμα, πλούσια γεύση, λεπτό άρωμα και αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) (Protected Geographical Indications - PGI). Στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών «Οι Απολλωνιάτισες», στο χωριό Απόλλωνα, ντόπιες γυναίκες ξαναζωντανεύουν τις παραδοσιακές συνταγές και προωθούν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της περιοχής τους. Θα βρείτε μελεκούνι, αμυγδαλωτά, τραχανά, σούμα, λικέρ, κρασί, γλυκά κουταλιού και βότανα από το βουνό του Προφήτη Ηλία.

Τηλ.: +30 22460 91284.

Πρατήριο λειτουργεί και στην πόλη της Ρόδου, στην οδό Αποστόλου Παύλου 68, τηλ.: +30 22410 64322

Αγνό ροδίτικο μέλι, γλυκά με βάση το μέλι (μελεκούνι, λουκούμια , ζελεδάκια, μαντολάτα, παστέλια, μάντολες), αλλά και καλλυντικά με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (κρέμες, σαπούνια, σαμπουάν κ.ά.) θα βρείτε στη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, στο 5ο χλμ της εθνικής οδού Τσαΐρι- Αεροδρόμιο, στο χωριό Παστίδα. Στους χώρους της λειτουργεί Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής ιστορίας της Μέλισσας.

Τηλ.: +30 22410 48200, www.mel.gr

Τοπικά πιάτα

Στη Ρόδο πολλά χωριά έχουν τις δικές τους σπεσιαλιτέ. Στον Αρχάγγελο φτιάχνουν το ριφικί, ραχοκοκαλιά κατσικιού ή αρνιού γεμιστή με ρύζι, που ψήνεται μέσα σε πήλινο τσουκάλι όλη νύχτα. Στη Λίνδο έχουν τα γιαπράκια, μείγμα από κιμά, ρύζι, κρεμμύδι, πολτό ντομάτας και άνηθο, τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα και μαγειρεμένο σε χυμό ντομάτας, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Παρεμφερές έδεσμα είναι και τα ντολμαδάκια με φακές και ρύζι, που τυλίγονται είτε σε αμπελόφυλλο είτε σε φύλλο κυκλάμινου. Από τη Λίνδο προέρχεται και το γαμοπίλαφο, πιλάφι με ρύζι και ρεβίθια, μαγειρεμένο σε ζωμό κρέατος. Ο Μεσαναγρός φημίζεται για την κουλουρία, σούπα με χειροποίητα, μακρόστενα ζυμαρικά και κατσικίσιο κρέας, που κατά παράδοση σερβίρεται στους γάμους.

Γενικώς, στα χειροποίητα ζυμαρικά, όπως τα πλαστά μακαρόνια με σκόρδο ή το λουκούμι (είδος χυλοπίτας), η Ρόδος έχει παράδοση, η οποία δεν πρέπει να είναι άσχετη με το πέρασμα των Ιταλών από το νησί.

Eνα από τα πιο διαδεδομένα παραδοσιακά εδέσματα είναι τα πιταρούδια με κρεμμύδι, τηγανιτές κροκέτες με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένη ντομάτα, δυόσμο και αλεύρι. Υπάρχουν πολλών ειδών πιταρούδια: με πουρέ ρεβιθιού, με κολοκύθι, με κιμά.

Μερικά ακόμα παραδοσιακά ροδίτικα πιάτα είναι το λουκούμ πιλάφ, (χυλοπίτες με κιμά στο φούρνο), το φακόρυζο (φακές με ρύζι) και το σουπιόρυζο (ριζότο βρασμένο σε μελάνι σουπιάς). Το πιο συνηθισμένο συνοδευτικό των πιάτων της ροδίτικης κουζίνας είναι το πλιγούρι ή «περγούρι», όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο. Συνοδεύει από κρέατα μέχρι ψάρια και σερβίρεται ακόμα και στα πιο ακριβά εστιατόρια.

Eνας εξαιρετικός θαλασσινός μεζές είναι τα ρουζέτια, (αλλού τα λένε κατσούλες ή χτένια) μικρά κόκκινα αμμόψαρα, που σερβίρονται τηγανιτά με σκορδαλιά και θα τα βρείτε σίγουρα στις ψαροταβέρνες της παραλίας των Στεγνών. Σε ψαροταβέρνες επίσης μπορείτε να αναζητήσετε το συμιακό γαριδάκι, πολύ μικρές, τραγανές τηγανιτές γαρίδες, που ψαρεύονται στο γειτονικό νησί Σύμη.

Γλυκά

Από τα ροδίτικα γλυκά ξεχωρίζει το μελεκούνι, γλύκισμα που προσφέρεται στους γάμους και τα βαφτίσια. Φτιάχνεται από καβουρντισμένο σουσάμι, θυμαρίσιο μέλι, ολόκληρα αμύγδαλα, ξύσμα πορτοκαλιού και κανέλα. Το μελεκούνι είναι μαλακό και κόβεται σε σχήμα ρόμβου. Το ριτσέλι είναι ένα γλυκό του κουταλιού που φτιάχνεται μόνο στη Ρόδο, με μούστο, ξερά σύκα, κυδώνι και καρπουζόφλουδες, ενώ οι ταλαγκούτες είναι τηγανίτες με μέλι, καρύδια, σουσάμι και κανέλα. Γενικώς το μέλι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική της Ρόδου, καθώς είναι ένα από τα προϊόντα για τα οποία φημίζεται το νησί.

Κρασί

Τα κρασιά της Ρόδου θεωρούνται μοναδικά. Οι κατ’ εξοχήν οινοπαραγωγοί περιοχές είναι τα ορεινά της δυτικής Ρόδου και δη τα χωριά Έμπωνας, Άγιος Ισίδωρος και Σιάνα. Οι αμπελώνες καλύπτουν 6.000 στρέμματα και οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το αθήρι και το μοσχάτο, που παράγουν λευκό κρασί, και η  μανδηλαριά (ή αμοργιανό), που παράγει κόκκινο. 

Αξίζουν δοκιμής το Ροδοφίλι (λευκό fume), το Chevalier de Rhodes (κόκκινο), το Zacosta και το Αρχοντικό (κόκκινα, παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια), το Granrose (ροζέ) και το λευκό Muscat de Rhodes, από μοσχάτο. Πολλοί αμπελουργοί φτιάχνουν το δικό τους χύμα κρασί, με το οποίο τροφοδοτούν τις ταβέρνες και τα καφενεία του νησιού. Λέγεται ότι η Ρόδος ήταν το πρώτο νησί στο Αιγαίο όπου καλλιεργήθηκε αμπέλι και φτιάχτηκε κρασί. Το σίγουρο είναι πως οι Ροδίτες, από τον 7ο ήδη αιώνα π.Χ., ήταν οι μεγαλύτεροι έμποροι κρασιού στη Μεσόγειο. Οι ορεινές περιοχές της δυτικής πλευράς (Εμπωνας, Αγιος Ισίδωρος, Σιάνα) βγάζουν τα καλύτερα σταφύλια. Για οινοποίηση προτιμώνται οι ποικιλίες αθήρι και μοσχάτο (για τα λευκά), μανδηλαριά ή αμοργιανό (για το κόκκινο).

 Αλλα ποτά

Η σούμα είναι το ροδίτικο τσίπουρο και παράγεται από την απόσταξη των στέμφυλων. Είναι δυνατό αλκοολούχο ποτό και διατίθεται σε δύο τύπους: μονής και διπλής απόσταξης (το δυνατότερο). Τα Σιάνα θεωρούνται το χωριό της σούμας και κάθε Αύγουστο διοργανώνεται εκεί η Γιορτή του μελιού και της σούμας, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό ποτό, αλλά και να αγοράσετε από τα αποστακτίρια που εδρεύουν στο χωριό. Η Ρόδος παράγει δύο λικέρ που δεν θα πιείτε σε κανένα άλλο μέρος. Το Sette herbe (επτά βότανα) είναι το ποτό που έφτιαχναν οι Φραγκισκανοί μοναχοί οι οποίοι ζούσαν στο μοναστήρι της Κυράς του Φιλέρημου. Φημιζόταν για τις χωνευτικές του ιδιότητες και για την παρασκευή του χρησιμοποιούσαν επτά βότανα: φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, αψιθιά και άλλα τρία τα οποία κρατιούνται μυστικά. Σήμερα, παρασκευάζεται από ροδίτικη ποτοποιία και θα το βρείτε στον πάγκο που λειτουργεί μπροστά από την είσοδο του μοναστηριού.

Το άλλο παραδοσιακό ροδίτικο λικέρ είναι το κοριαντολίνο. Χαρακτηριστικό του είναι το ζαχαρωμένο κλαδί από κόλιανδρο που υπάρχει μέσα στο μπουκάλι και μοιάζει με δεντράκι. Η παραγωγή του είναι περιορισμένη, διότι η εμφιάλωση γίνεται στο χέρι και διατίθεται σε διάφορες γεύσεις. Ηταν από παλιά το κλασικό δώρο που έφερνε στους συγγενείς και φίλους όποιος επισκεπτόταν τη Ρόδο. Στο νησί παράγεται και η μοναδική  μπίρα τύπου Premium Lager.

add
Ημερολόγιο
Οκτώβριος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA