Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Άνδρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοπικά Προϊόντα-Γαστρονομία

Η φουρτάλια. Οπως και στη γειτονική Τήνο, ήταν το γρήγορο και εύκολο φαγητό των ντόπιων. Η παλιά συνταγή τη θέλει να μαγειρεύεται στο λίπος του χοίρου (γλίνα) όπου βάζουν λουκάνικα, λαρδί, λούζα (παστό χοιρινό), πατάτες που προ-τηγανίζουν στο λιωμένο λίπος, αυγά, τυράκια (λαδοτύρια, χλωροτύρια, κεφαλοτύρι), αλάτι, πιπέρι. Για να ψηθεί χρειάζεται 15’.

Τα χοιροσφάγια, όπως συμβαίνει στην Τήνο και στη Μύκονο, η σφαγή του οικόσιτου χοιρινού γίνεται στο τέλος του φθινοπώρου και τα γλέντια που τη συνοδεύουν αποτελούν έθιμο που έχει τις ρίζες του στους βυζαντινούς χρόνους. Τα παραδοσιακά χοιροσφάγια διαρκούν συνήθως τρεις μέρες και ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία. 

Η λούζα. Παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας στη Σύρο, την Ανδρο, την Τήνο και τη Μύκονο με κάποιες κατά τόπους παραλλαγές. Προέρχεται από το μέρος του ζώου που δίνει το φιλέτο. Η λούζα της Ανδρου γίνεται από το «κόντρα», γι' αυτό λέγεται και «βασιλικιά». Το κρέας ξεκοκαλίζεται και τοποθετείται σε χοντρό αλάτι περίπου για 12 ώρες. Υστερα το κρεμούν στην «κρεβαταριά» (καλάμια δεμένα μεταξύ τους), ανάβοντας από κάτω χαμηλή φωτιά από ξύλα κυπαρισσιού και καπνίζοντάς το όλη νύχτα. Το πρωί το ξεπλένουν με χλιαρό νερό, το στεγνώνουν και το κόβουν σε κομμάτια τα οποία ρίχνουν σε καζάνι με λίπος, όπου βράζει ήδη ο πασπαλάς (λαρδί), και τα καβουρδίζουν. Αφού καβουρδιστούν, τα βγάζουν και τα τοποθετούν σε κιούπι που γεμίζουν με λιωμένο λίπος (γλίνα). 

Τα ντόπια λουκάνικα. Είναι κομμάτια χοιρινού κρέατος που πλάθονται με τοπικό κρασί, ξυσμένο πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι και γλυκάνισο. 

Γλυκά-ροφήματα. Το πιο γνωστό γλυκό στην Ανδρο είναι το αμυγδαλωτό. Προσφέρεται σε γάμους και πανηγύρια. Φτιάχνεται από ασπρισμένα αλεσμένα αμύγδαλα ή από αμυγδαλόπαστα, μαρέγκα, και μερικές φορές σιμιγδάλι. Αρωματίζεται με ανθόνερο και έχει διάφορα σχήματα. Πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη. Μπορείτε, επίσης να δοκιμάσετε το καλτσούνι και το παστιτσάκι. Από τα ροφήματα ξεχωρίζει η σουμάδα.

 

add
Ημερολόγιο
Οκτώβριος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA