Από την
παραδοσιακή κουζίνα της Δονούσας αξίζει να γευτείτε, κοκκινιστό κρέας «πατατάτο»,
καβουρμά, «γιαπράκια» (λαχανοντολμάδες), γεμιστό κατσικάκι στο φούρνο και αξιαλομυζήθρα
(τυρί από πηγμένο γιαούρτι). Δοκιμάστε, επίσης, παστέλι και ξεροτήγανα.
"Μικρή σε εμβαδόν η Δονούσα, αλλά μεγάλη, γευστικότατη και ποικίλη η
γαστρονομική της κιβωτός: κομματάκια χοιρινού τηγανισμένα σε λίπος
κάνουν τον καβουρμά, κομμάτια χοιρινού «πληγωμένα» με μυρωδικά
και ξεραμένα στον ήλιο κάνουν τον παστουρμά. Στις γιορτές και στις
σχόλες τρώγεται μετά μανίας και ευλάβειας το πατατάτο από κατσικίσια
σπάλα ή μπούτι, κρεμμύδια, σκόρδο, πατάτες, ντομάτες και δάφνη στη
κατσαρόλα. Οι Δονουσιώτες τυλίγουν περίτεχνα μάραθο, ψιλοκομμένο
κρεμμυδάκι ξερό, ρύζι με πλιγούρι και τομάτα μέσα σε τρυφερά φύλλα από
κουνουπίδια ή λάχανα και φτιάχνουν αχνιστά γιαπράκια. Με μυζήθρα, δυόσμο
και φρέσκο γάλα ετοιμάζονται στο τηγάνι το τυροπιτάρι και με σέσκουλα
και μάραθο οι χορτόπιτες.
