
Τοπικά Προϊόντα-Γαστρονομία
Παρά την τουριστική της ανάπτυξη, η Νάξος,
εξακολουθεί να βασίζεται στη γεωργική και την κτηνοτροφική της παραγωγή, όπως
συνέβαινε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Η Νάξος έχει εύφορους κάμπους, νερά,
πλούσια σε βλάστηση βουνά και η κτηνοτροφία ήταν πάντα πολύ ανεπτυγμένη. Σήμερα
υπολογίζονται σε εκατοντάδες οι αγελάδες που βόσκουν στα ναξιώτικα λιβάδια και
τα αιγοπροβάτα στο ορεινό τμήμα του νησιού. Το
διασημότερο τυρί είναι η γραβιέρα (τουλάχιστον 80% αγελαδινό γάλα και το πολύ
20% αιγοπρόβειο). Εχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1996.
