Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Νάξος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοπικά Προϊόντα-Γαστρονομία

Παρά την τουριστική της ανάπτυξη, η Νάξος, εξακολουθεί να βασίζεται στη γεωργική και την κτηνοτροφική της παραγωγή, όπως συνέβαινε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της,

Ναξιώτικα τυριά. Η Νάξος έχει εύφορους κάμπους, νερά, πλούσια σε βλάστηση βουνά και η κτηνοτροφία ήταν πάντα πολύ ανεπτυγμένη. Σήμερα υπολογίζονται σε εκατοντάδες οι αγελάδες που βόσκουν στα ναξιώτικα λιβάδια και τα αιγοπροβάτα στο ορεινό τμήμα του νησιού.

Η παραγωγή γάλακτος είναι μεγάλη και η τυροκομία έγινε με τα χρόνια μια δραστηριότητα με σπουδαία παράδοση. Το διασημότερο τυρί είναι η γραβιέρα (τουλάχιστον 80% αγελαδινό γάλα και το πολύ 20% αιγοπρόβειο). Εχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1996. Φημισμένο είναι το κεφαλοτύρι –το λεγόμενο αρσενικό τυρί το οποίο ονομάζεται έτσι για να το ξεχωρίζουν οι τυροκόμοι από τη μυζήθρα, το ...θηλυκό τυρί που γίνεται επίσης από αιγοπρόβειο γάλα. Υπάρχει, ακόμη, το γίδινο, το λευκό τυρί τύπου φέτας και η ξινομυζήθρα.

Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα τυριού και συγκεντρώνει πάνω από 12.000 τόνους γάλα ετησίως από τους γαλακτοπαραγωγούς της. Τα τυριά της ένωσης θα τα βρείτε στο πρατήριο στο λιμάνι (www.easnaxos.gr). Υπάρχουν και άλλα μεγάλα τυροκομεία στο νησί. Τυριά πωλούνται και από μικρούς παραγωγούς, βοσκούς κ.α.

Πατάτες Νάξου. Είναι διάσημες για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους που οφείλεται στο ότι το έδαφος του νησιού είναι πλούσιο σε κάλλιο και αμμοαργιλώδες. 

Κίτρο. Το κίτρο Νάξου είναι απόσταγμα και όχι λικέρ. Προέρχεται από απόσταξη καθαρού οινοπνεύματος σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες. Η πρώτη ύλη του είναι τα φύλλα του δέντρου της κιτριάς (citrus medica) που ανήκει στα άγρια εσπεριδοειδή (στην οικογένειά του ανήκουν το λεμόνι, το πορτοκάλι κ.α.). Τα φύλλα του δέντρου του κίτρου, τα οποία περιέχουν ισχυρά αρωματικά αιθέρια έλαια, αρχικά τα χρησιμοποιούσαν οι αμπελοκαλλιεργητές κατά την απόσταξη ρακής. Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στη Νάξο χρονολογείται στον 17ο αι. Το 1896 ο Μάρκος Βαλληνδράς ίδρυσε στο Χαλκί το ομώνυμο ποτοποιείο-αποστακτήριο. Η εξαγωγή ξεκίνησε το 1928. Η συλλογή των φυτών της κιτριάς γίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι το Φεβρουάριο και ακολουθεί η απόσταξη. Το κίτρο στη Νάξο υπάρχει και σε μορφή γλυκού, συσκευασμένο σε βαζάκια. Το λικέρ βγαίνει σε τρία είδη: το κίτρινο (χωρίς ζάχαρη), το άσπρο (με λίγη ζάχαρη που προτιμάται από τους Ναξιώτες) και το πράσινο (με περισσότερη ζάχαρη). Το απόσταγμα είναι ιδιαίτερα χωνευτικό.

Λάδι-Μέλι. Τα περίπου 400.000 ελαιόδεντρα που υπάρχουν στο νησί υπερκαλύπτουν τις τοπικές ανάγκες για λάδι, ενώ σχεδόν 4.000 κυψέλες παράγουν αγνό θυμαρίσιο μέλι.

Γλυκά. Ενα από τα πιο γνωστά τοπικά γλυκά  είναι το «μελαχρινό», ένα είδος καρυδόπιτας, που περιέχει μικρή ποσότητα κίτρου. Σερβίρεται συνήθως με παγωτό καϊμάκι φτιαγμένο από πρόβειο γάλα. Παράγονται επίσης διάφορα γλυκά κουταλιού -μελιτζανάκι, κυδώνι, κίτρο, το συκαλάκι, καρυδάκι κ.α. Πολύ εύγευστα είναι και τα ναξιώτικα αμυγδαλωτά.

Κρασί - Ρακή. Η λατρεία του Διόνυσου στη Νάξο ήταν συνυφασμένη με την καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή κρασιού. Αμπελώνες υπάρχουν κυρίως στις περιοχές της ορεινής και ημιορεινής Νάξου, όπου παράγεται το φημισμένο «γλυκό» κρασί. Στο νησί παράγεται και ρακή.

Info

Η παραγωγή του ντόπιου κρασιού γίνεται στα μέσα του φθινοπώρου, ενώ η ρακή παράγεται στο τέλος του Οκτωβρίου και το Νοέμβριο.   

add
Ημερολόγιο
Ιανουάριος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA