Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Τήνος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοπικά προϊόντα-Γαστρονομία

Τα χοιροσφάγια. Διαδικασίες που έχουν καταγραφεί από τους περιηγητές επί Ενετοκρατίας, όπως τα χοιροσφάγια που γίνονται το φθινόπωρο, η παραγωγή του τηνιακού λουκάνικου με σκόρδο, της λούζας (κάτι ανάλογο με το ιταλικό προσούτο), του σύγλινου (μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος που διατηρούνται σε χοιρινό λίπος), του σύσσιρου (ή σύσσερου) γίνονται ακόμη στην Τήνο, με την κατάλληλη προσαρμογή στις συνθήκες της εποχής μας.

Η φουρτάλια. Στα σπίτια των ντόπιων και στα εστιατόρια θα σας σερβίρουν την ομελέτα που τη λένε φρουτάλια, ή φουρτάλια (όπως και στην Ανδρο). Τη φτιάχνουν με κομμάτια από λουκάνικο, ή σύγλινο, ή παϊδες γουρουνιού που συντηρούν στο λίπος και προσθέτουν πατάτες, κολοκυθάκια, αγκινάρα κλπ.

Τα τυριά. Αξίζει να δοκιμάσετε τα τυριά που παράγονται στην Τήνο όπως η γραβιέρα, η κοπανιστή, το ανθότυρο και το πολύ νόστιμο Τηνιακό τυράκι. Η κοπανιστή παράγεται από νωπό γάλα που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, πήζει με φυσική μαγιά και στραγγίζει σε τσαντίλες (τρυπητά πανιά). Ωριμάζει σε διάστημα πολλών μηνών, στη διάρκεια των οποίων προστίθεται κρασί και το μίγμα ζυμώνεται πολλές φορές.

Γλυκά. Θα γευτείτε τα αμυγδαλωτά, το παστέλι, το οποίο μαζί με φύλλα λεμονιού το κερνάνε στους γάμους, τα «λυχναράκια» (το παραδοσιακό γλυκό τυροπιτάκι με ανάλατο τυρί Τήνου, ζάχαρη και πορτοκάλι). Επίσης, μελοκάρυδο φτιαγμένο με πάστα αμυγδάλου, γέμιση καρυδόψιχας και φρέσκο Τηνιακό μέλι, τα ξηροτήγανα και τα αποκαλούμενα «ψαράκια» που τα φτιάχνουν με ζύμη που την γεμίζουν με καρυδόψιχα, κανέλα, πορτοκάλι και την πασπαλίζουν με άχνη ζάχαρη.

Η ρακή. Το νησί είναι γνωστό για την εύγευστη και ελαφριά ρακή του -μάλιστα σε κατώγια και αποθήκες χωριών η απόσταξη στα καζάνια συνεχίζεται και στις μέρες μας, είτε για ιδιωτική κατανάλωση, είτε προς πώληση.

Αλλα προϊόντα. Το νησί παράγει μέλι θυμαρίσιο, κάπαρη την οποία μαζί με τα φύλλα της θα δοκιμάσετε στις σαλάτες, λιαστές τομάτες, σύκα. Είναι γνωστή για το ροζακί σταφύλι -κάποιοι παραγωγοί, μάλιστα, προσπαθούν στις μέρες μας να διατηρήσουν τον αμπελώνα της Τήνου με ποικιλίες όπως το Ποταμίσιο ή το Κουμάρι.

 

 

 

 

add
Ημερολόγιο
Μάιος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA