Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Αμοργός
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η Χοζοβιώτισσα

Ο Γάλλος φυσιοδίφης και περιηγητής Τουρνεφόρ, που επισκέφθηκε το νησί το 1700, περιέγραψε εντυπωσιασμένος τη μονή της Χοζοβιώτισσας. Το ίδιο συναίσθημα νιώθει και σήμερα ο επισκέπτης ανηφορίζοντας τα 300 απότομα σκαλοπάτια που οδηγούν στο σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού, θαυμάζοντας την απίστευτη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Εδώ, στον Διαβολότοπο των παμπάλαιων αμοργιανών θρύλων, με την ανεμπόδιστη θέα της ανοιχτής θάλασσας, αποκαλύπτεται ένα μοναδικό δημιούργημα της χριστιανικής πίστης και του ακατάβλητου αγώνα του ανθρώπου.    
map add mapadd

O Aϊ Γιώργης ο Βαρσαμίτης

Καθισμένοι στις πεζούλες του προαυλίου με τις τριανταφυλλιές τριγύρω να ευωδιάζουν θα απολαύσετε τη γαλήνη του τόπου. Η εκκλησία του Αϊ Γιώργη του Βαρσαμίτη έχει πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Αν ρωτήσετε τους Αμοργιανούς θα σας πουν πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζαν στα παλιά χρόνια οι "χρησμοί" που έπαιρναν όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι κάτοικοι των γύρω νησιών από το νερό της πηγής που κυλά στο εσωτερικό του ναού.    
map add mapadd

Οι εκκλησίες του κάστρου

Η Κυρά Λεούσα του κάστρου της Χώρας θεωρείται πως κτίστηκε στους βυζαντινούς χρόνους.  Ηταν η πρώτη μητρόπολη και ίσως φιλοξένησε την εικόνα της Παναγίας. Στο τέμπλο έχει ενδιαφέρουσες εικόνες της κρητικής σχολής από τις οποίες ξεχωρίζει η Παναγία Γλυκοφιλούσα. Αλλος ενδιαφέρον ναός είναι ο Αγιος Κωνσταντίνος, που έμεινε πολλά χρόνια πλημμυρισμένος με νερό γι’ αυτό και οι τοιχογραφίες του έχουν καταστραφεί. Κάτω από το κάστρο είναι και ο Αϊ Γιάννης ο Θεολόγος, παλιό μετόχι της μονής Πάτμου. Οι εκκλησίες αυτές, όπως και οι υπόλοιπες της Χώρας που φτάνουν τις 30, τα τελευταία χρόνια είναι κλειδωμένες. Τα κλειδιά έχουν οι οικογένειες που τα καθαρίζουν κι ανάβουν τα καντήλια τους.        
add

Η Παναγία Καταπολιανή

Οπως δείχνει το όνομά της βρίσκεται στα Κατάπολα. Εχει εντοιχισμένα αρχαία μέλη και μαρμάρινα ανάγλυφα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως κάτω από το εκκλησάκι υπάρχουν τα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, κτισμένης πάνω σε αρχαίο ιερό του Απόλλωνα –όπως έδειξε η ανασκαφική έρευνα της καθηγήτριας κυρίας Λίλας Μαραγκού.       
map add mapadd

Η Ζωοδόχος Πηγή στη Χώρα

Κτίστηκε τον 17ο αι. και έχει μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα με δικέφαλο αετό. Στο εσωτερικό της υπάρχουν τέσσερις μεταβυζαντινές εικόνες του 18ου αιώνα. Πλάι της βρίσκεται άλλος ένας ναός, των Τριών Ιεραρχών, με ένθετα μέλη του 2ου π.Χ. αιώνα. Εσωτερικά έχει και αυτός ενδιαφέρουσες εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα.       
add

Ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος

Η εκκλησία βρίσκεται σε οροπέδιο στο όρος Κρίκελος και είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελιστή Ιωάννη. Κατά την παράδοση κτίστηκε από έναν πλοίαρχο που έκανε το τάμα για να σωθεί το πλοίο του καθώς έπλεε στην επικίνδυνη θαλάσσια περιοχή ΒΑ της Αιγιάλης. Θεωρείται ότι κτίστηκε μεταξύ του 7ου και 9ου αιώνα και είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Αξίζει να βρεθείτε στα πανηγύρια που οργανώνονται εδώ δυο φορές το χρόνο.       
add

Ο Άγιος Νικόλαος στο Καμάρι (Κάτω Μεριά)

Η εκκλησία  του Αγίου Νικολάου (θεωρείται του 12ου -13ου αιώνα) ήταν παλιό μετόχι της Χοζοβιώτισσας. Είναι ναός δίκλιτος, καμαροσκεπής, φτιαγμένος από πέτρα. Σε δεύτερη φάση ενσωματώθηκε επάνω του το καμαροσκεπές ταφικό παρεκκλήσι στα βόρεια και στη συνέχεια άλλος ένας χώρος στην ίδια πλευρά, που θεωρείται πως ήταν εργαστήριο. Στη νότια πλευρά, υπάρχουν δυο πέτρινα «βουδόσπιτα» (στάβλοι). Πριν από λίγα χρόνια έγινε  αρμολόγηση, επισκευές και συντήρηση των τοιχογραφιών του Αγίου Νικολάου.  
map add mapadd
Ημερολόγιο
Νοέμβριος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA