Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Ρόδος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το ροδίτικο μελεκούνι που λατρεύουν ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες

Δεν υπάρχει περίπτωση  να πάτε σε Ροδίτικο γάμο ή βαφτίσια και να μην σας κεράσουν μελεκούνι. Σύμφωνα με την παράδοση, το γλύκισμα  που παρασκευάζεται από  σουσάμι και μέλι, είναι συνυφασμένο με τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Πρόκειται ίσως για το πιο γνωστό προϊόν της Ρόδου το οποίο θα πάρει ο κάθε επισκέπτης του νησιού στις αποσκευές του.

Αν και φαίνεται ένα απλό κέρασμα, αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό γλύκισμα. Για την Παρασκευή του χρησιμοποιείται θυμαρίσιο μέλι αποκλειστικά  από τα νησιά της Δωδεκανήσου, φυσικό σουσάμι, ολόκληρα αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι ή περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή. Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματα του τη στιγμή που το γεύεσαι. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία.

Αν και πολλοί το μπερδεύουν με τα παραδοσιακά παστέλια που υπάρχουν παντού στην Ελλάδα, διαφέρει ως προς την υφή και τα αρώματά του. Λέγεται  μάλιστα ότι η Παρασκευή του  συνδέεται με την αρχαιότητα! Ιστορικά το παρασκεύασμα  προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Το μέλι και το σησάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων. Γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία και ήρθε μετά από χιλιάδες χρόνια η επιστήμη να το αποδείξει.

Πολλοί μπερδεύονται με την ονομασία του γλυκίσματος, η οποία στην πραγματικότητα έχει να κάνει με τα δύο βασικά συστατικά του, δηλαδή το μέλι και το σισάμι, τα σπόρια του σισαμιού για την ακρίβεια που στη Ρόδο τα αποκαλούν κούνες.  Η λέξη κούνι-κούνες προέρχεται επίσης από τα αρχαία Ελληνικά και συγκεκριμένα από το κόκκων  που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος .

Τι θα ήταν όμως το μελεκούνι χωρίς το ντόπιο και εξαιρετικής ποιότητας μέλι; Το μέλι της όμως της Ρόδου έχει κερδίσει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όχι μία, αλλά πολλές φορές. Οι κάτοικοι του νησιού χρησιμοποιούν το μελί και κυρίως το θυμαρίσιο μέλι, για διάφορους λόγους, είτε για κατασκευή καλλυντικών (σαμπουάν, κρέμες, σαπούνια) από προϊόντα της κυψέλης είτε για την παρασκευή γλυκών, όπως φυσικά το μελεκούνι.

Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι το ροδίτικο μελεκούνι αποτελεί από τους βασικούς …θησαυρούς που μπορείτε να πάρετε στις αποσκευές σας φεύγοντας από το νησί. 

add
Ημερολόγιο
Δεκέμβριος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA