Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Αμοργός
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Θολάρια

Το χωριό αυτό είναι από τα ωραιότερα του νησιού και διατηρεί την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική. Εχει πολλές παλιές γειτονιές: Την Ατσιδοφωλιά, το Σελάδι, τον Μύλο ή Πλάκα, την Πάνω Γειτονιά, τα Βορεινά, το Σκαλί. Τα βράδια του καλοκαιριού το κεντρικό στενό, που εφάπτεται με το προαύλιό της εντυπωσιακής εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων,  ζωντανεύει. Ολοι περνάνε από εδώ, κάθονται για ρακόμελα και μεζέδες στο ιστορικό καφενείο του Μάγκα, ή προχωρούν προς την Καμάρα γύρω από την οποία βρίσκονται το παλιό καφεπαντοπωλείο του Χορευτή, ταβερνάκια, μαγαζιά με είδη δώρων, καφέ, ζαχαροπλαστείο.  
map add mapadd

Κάτω Μεριά

Το πιο αγροτικό κομμάτι της Αμοργού και λιγότερο ανεπτυγμένο τουριστικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα απολαύσετε μοναδικά τοπία (ειδικά στο τμήμα της διαδρομής από τη Χώρα μέχρι τον Βρούτση) και θα θαυμάσετε αγροτόσπιτα, παλιές μονές όπως του Αγίου Νικολάου στο Καμάρι, τον Αγιο Γεώργιο τον Βαρσαμίτη, ανεμόμυλους, την αρχαία Αρκεσίνη, τον πύργο στο Χωριό (ή Αγίας Τριάδας), το Πυργί και τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης στη Μαρκιανή, την Καλοταρίτισσα, το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής.      
add

Κατάπολα

Κτισμένα στον βαθύ όρμο τους τα Κατάπολα βρίσκονται κάτω από την αρχαία Μινώα, έχοντας δίπλα τους τους μικρότερους οικισμούς Ραχίδι και Ξυλοκερατίδι και πίσω τους τις κοιλάδες του Μαρμάρου και του Γυαλινά με διάφορες καλλιέργειες. Ο «αρχαίος λιμήν» (Κατάπολα σημαίνει κατά την πόλιν), τόσο σημαντικός για την ανάπτυξη της αρχαίας Μινώας και όλης της Αμοργού, παραμένει βασικό λιμάνι, αλλά και τουριστικό θέρετρο. Διαθέτει καφέ, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Τα στενά που οδηγούν προς το εσωτερικό του οικισμού είναι γεμάτα τουριστικά και εμπορικά καταστήματα. Ξεχωρίζει η παλιά βρύση των Καταπόλων, με τις αρχαίες πέτρες της ασβεστωμένες σήμερα, και η Παναγία Καταπολιανή στο προαύλιο της οποίας υπάρχουν κίονες και κιονόκρανα.    
map add mapadd

Ο όρμος της Αιγιάλης

Η Γιάλη, όπως τη λένε οι ντόπιοι, κτισμένη στον μεγάλο αμμώδη όρμο που περιβάλλεται από το επιβλητικό όρος Κρίκελο και τα τρια χωριά (Ποταμός, Λαγκάδα, Θολάρια) είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού και λιγότερο απάνεμο από τα Κατάπολα. Το ψαροχώρι αυτό ήταν επίνειο του Ποταμού και είχε εύφορα περιβόλια και χαμηλά σπιτάκια. Αρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά από το 1960-1970 και να μπαίνει ψηλά στη λίστα προτίμησης όσων αγαπούν τους λιγότερο κοσμικούς προορισμούς και το ελεύθερο κάμπινγκ. Σταδιακά η Αιγιάλη (που δεν ταυτίζεται με την αρχαία Αιγιάλη, η οποία βρισκόταν κοντά στα Θολάρια) έγινε δημοφιλής και απέκτησε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία. Στο παραλιακό μέτωπο θα βρείτε σούπερ μάρκετ, ουζερί, ταβέρνες, καφέ-μπαρ  
map add mapadd

Λαγκάδα

Είναι η πρωτεύουσα της Αιγιάλης και κατοικείται όλο το χρόνο. Οι κάτοικοι τρέφουν τα κοπάδια τους στα γύρω βουνά, καλλιεργούν ελιές, φάβα, κηπευτικά. Ο οικιστικός πυρήνας της Λαγκάδας θεωρείται ότι ανάγεται στον 7ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι ανέβηκαν στα ψηλά για το φόβο των πειρατών. Χαρακτηριστικός είναι ο λόφος με το κάστρο της που θα δείτε να ξεχωρίζει στην Κάτω Γειτονιά. Καρδιά του οικισμού είναι η Λόζα, όπου υπάρχουν ουζερί και ταβέρνες.      
map add mapadd

Ποταμός

Η θέα που θα απολαύσετε από το χωριό αυτό είναι αληθινά εντυπωσιακή. Θα απολαύσετε το περπάτημα στην επάνω πλευρά του, όπου ασπρίζουν τα κυκλαδίτικα σπίτια και τα καπετανόσπιτα με τις ανθισμένες αυλές. Ο Ποταμός είναι σχεδόν ενωμένος με τον όρμο της Αιγιάλης, η οποία ήταν το αλλοτινό επίνειό του. Περπατώντας στον Κάτω Ποταμό θα θαυμάσετε την εκκλησία της Ανάληψης. Λειτουργούν καφέ και υπάρχουν ενοικιαζόμενα σπιτάκια.     
map add mapadd

Στρούμπος

Ελάχιστοι είναι σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού «με τα 12 σπίτια και τους 13 φούρνους». Ο Στρούμπος φωλιάζει πάνω από το φαράγγι του Αρακλού, κοντά στη Λαγκάδα. Εχει μοναδική θέα στον όρμο της Αιγιάλης και είναι παράδεισος για τους φυσιολάτρες, καθώς από εκεί περνάνε μονοπάτια προς τον Κρίκελο και τα Θολάρια. Τα ερειπωμένα πέτρινα σπίτια του Στρούμπου μετράνε έως και 300-400 χρόνια ζωής. Ξεχωρίζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικήτα στο προαύλιο του οποίου υπάρχει πεύκο που χαρίζει τη σκιά του. Εξω από τον Στρούμπο, ακολουθώντας το μονοπάτι προς τα Θολάρια, οι περιπατητές θα βρουν το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, τη ρεματιά του Δρυ με τρεχουμενο νερό, το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα και την Παναγία την Επανωχωριανή.      
map add mapadd
Ημερολόγιο
Ιανουάριος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA