Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Κάρπαθος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Απέρι

Πέντε συνοικίες έχει το Απέρι και πολλά από τα διώροφα και τριώροφα σπίτια του διατηρούν στοιχεία της σχετικά σύγχρονης δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής διαθέτοντας περιποιημένες καταπράσινες αυλές. Το Απέρι ήταν πρωτεύουσα του νησιού έως το 1892 (πρωτεύουσα σημαίνει και το όνομά του στα τούρκικα), έδρα του μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου, και παραμένει αθέατο από τη θάλασσα. Η ρεματιά κόβει στα δύο τον οικισμό, αλλά τα γεφύρια ενώνουν τις γειτονιές του. Οι Απερίτες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών (περίπου τα 2/3 του πληθυσμού) και ίσως γι’ αυτό το χωριό παρέμεινε πνευματικό κέντρο του νησιού αφότου έπαψε να είναι πρωτεύουσα. Εδώ -συγκεκριμένα στις Βάτσες- στα 1806 λειτούργησε το πρώτο Δημοτικό σχολείο.     
add

Αρκάσα

Αρκούσε μια εκτεταμένη πλακόστρωση στο κέντρο για να κάνει την Αρκάσα να ξεχωρίζει από όλους τους οικισμούς της Καρπάθου. Απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από τα Πηγάδια, αλλά η τοποθεσία αυτή είναι τόσο προνομιακή όσο και η χερσόνησος πάνω στην οποία στέκεται ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία Αρκεσία. Ενας ξεροπόταμος, το ονομαζόμενο Ρυάκι, χωρίζει το χωριό σε δύο γειτονιές (την «Πέρα» και την «Πόε» όπως τις λένε οι ντόπιοι), αλλά υπάρχουν γεφύρια για τη διέλευση. Δεν είναι τυχαίο που η Αρκάσα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά, διότι την μοναδική της ενέργεια θα την νιώσετε είτε πάτε για μπάνιο στην παραλία του Αγίου Νικολάου, είτε φάτε σε κάποια από τις ταβέρνες στο γειτονικό Φοινίκι. Η Αρκάσα δεν χάνει τη ζωντάνια της το χειμώνα γιατί έχει και πολλούς μόνιμους κατοίκους.    
add

Βωλάδα

Περιποιημένο χωριό ανάμεσα στο Απέρι και τον Όθο κτισμένο στα 450 μέτρα ύψος, στο οροπέδιο της Λάστου, με περίπου 300 κατοίκους. Από το λόφο στο ψηλότερο σημείο του οικισμού η θέα είναι καταπληκτική. Η Παναγιά η Πλαγιά, προστάτιδα της Βωλάδας, γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.     
add

Διαφάνι

Είναι το λιμάνι της Ολύμπου, η έξοδος προς τη θάλασσα, το ξεκίνημα για το Στενό, την Σαρία, τη Βρουκούντα και το Τρίστομο. Τα ημερόπλοια από τα Πηγάδια φτάνουν εδώ επισκέπτες που θέλουν να δουν την Όλυμπο χωρίς την ταλαιπωρία της οδικής διαδρομής. Μπαίνουν σε πούλμαν και ανηφορίζουν. Είναι σημαντικό να δείτε από κοντά το συντριβάνι με το δελφίνι που έφτιαξε ο περίφημος λαϊκός καλλιτέχνης Βασίλης Χατζηβασίλης μαζί με τους γιους του. Δίπλα του βρίσκονται και τα γλυπτά-γυναίκες-Ολυμπίτισσες  που κοιτάνε τη θάλασσα...       
add

Λευκός

Ο Λευκός είναι ένα από τα τουριστικά ανεπτυγμένα θέρετρα του κεντρικού τμήματος της Καρπάθου, αλλά επί της ουσίας εάν κάποιος αρχίσει να σκαλίζει το χώμα, δεν θα έχουν τελειωμό τα ευρήματα! Ας ξεκινήσουμε από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο κομμάτι του οικισμού προς την μεριά του Μεσοχωρίου που δεν βλέπει θάλασσα. Ο αρχιτεκτονικός τύπος είναι σπάνιος και οι τρούλοι εξωτερικά είναι πέντε. Ο δίκογχος ναός είναι κατάγραφος εσωτερικά και οι τοιχογραφίες είναι σε δύο στρώσεις εκ των οποίων η παλαιότερη χρονολογείται γύρω στο 1300.
add
Από μακριά το χωριό φαίνεται κολλημένο πάνω στην ξερή πλαγιά του προφήτη Ηλία, κάτω από θεόρατους βράχους και δίνει την εντύπωση αετοφωλιάς. Είναι το μόνο χωριό της Καρπάθου που φαίνεται μακριά από το πέλαγος της Ρόδου –τόσο όταν έρχεται κανείς, όσο και όταν φεύγει. Μερικοί από τους καλύτερους οργανοπαίκτες στα Δωδεκάνησα γεννήθηκαν εδώ. Μέσα στο χωριό ξεχωρίζει ο ιερός βράχος με την Κοίμηση της Θεοτόκου στην κορυφή. Κτίστηκε το 1845 σε σημείο όπου είχαν κτιστεί διαδοχικά τρεις άλλοι ναοί. Φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγιάς των Μενετών και μερικές κολώνες από την Αγία Αναστασία Αρκάσας.
add

Μεσοχώρι

Είναι από εκείνα τα χωριά που συνήθως προσπερνά κανείς, γιατί απλά δεν γνωρίζει σχετικά μ’ αυτά. Στο Μεσοχώρι, που δημιουργήθηκε τους βυζαντινούς χρόνους από κατοίκους του Λευκού, θα ανηφορίσετε και θα κατηφορίσετε πολλές φορές. Στα στενά του οχήματα δεν θα δείτε, παρά μόνο στο πάρκινγκ, γιατί δεν υπάρχει δρόμος. Θα καταλάβετε πως ο οικισμός οριοθετείται στα νότια από την εκκλησία του Χριστού και στα βόρεια από την Παναγιά την Βρυσιανή, ενώ γειτονιές με ονόματα όπως Αστραπίρι, Μπαδιάς, Ποταμός, Συκίνι, Χριστόθεη απλώνουν λευκά σπίτια στη σειρά, πολλά από τα οποία είναι καρπάθικα, με ορθάνοιχτες πόρτες για να τα χαζεύετε και να μη χορταίνετε. Ετούτο το χωριό φυλάει και μια όμορφη έκπληξη: Μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πλατείες στα Δωδεκάνησα, την ονομαζόμενη Σκοπή.    
add

‘Οθος

Είναι το πιό ψηλό χωριό της Καρπάθου και στα 510 μέτρα ύψος είναι φορές που χάνεται ανάμεσα στα σύννεφα! Στο Όθος αξίζει να επισκεφθείτε το εργαστήρι ξυλογλυπτικής του λυράρη Γιώργου Κωστέτσου. Ανάμεσα στα ροκανίδια και τα εκθέματα κατασκευάζει τις περίφημες λύρες της Καρπάθου και άλλα περίτεχνα ξυλόγλυπτα αντικείμενα. Η μορφή του νησιού ο αείμνηστος Γιάννης Χαψής «μαντιναδόρος και λυράρης» μπορεί να μην υπάρχει πια, αλλά αξίζει να αναζητήσετε κάποιες από τις ζωγραφιές που έκανε στα γεράματα, ανεκτίμητης αξίας ως είδη λαϊκής τέχνης του νησιού. Στο λαογραφικό μουσείο του οικισμού θα δείτε ένα παραδοσιακό καρπάθικο σπίτι πλήρως εξοπλισμένο καθώς και την κουζίνα με τα σκεύη της και το τζάκι. Ανοικτό καθημερινά 10.00-13.00, πληροφορίες στο τηλ. +30 22450  31460.    
add

Πυλές

Αγναντεύει την Κάσο και τα βουνά της Σητείας. Είναι το μικρότερο σε πληθυσμό χωριό της Καρπάθου και οι πρώτοι κάτοικοι ανηφόρισαν ως εδώ τον 17ο αιώνα γιατί οι οικισμοί στα παράλια δεν ήταν ασφαλείς. Ενδιαφέρον έχουν οι εκδοχές των ντόπιων για την ονομασία Πυλές (με τονισμό στο έψιλον). Η πρώτη λέει πως υπήρχαν κάποιες πύλες (πόρτες) ή το χωριό ήταν πύλη (πέρασμα, είσοδος), που ένωνε τα χωριά της βόρειας ζώνης με την κάτω και τη νότια Κάρπαθο. Η άλλη ισχυρίζεται πως υπήρχε -και υπάρχει- πολύς πηλός στην περιοχή και η τρίτη πως υπήρχαν σπηλιές και κατέληξε η λέξη να γίνει Πηλές. Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Κτίστηκε το 1859, ενώ το 1917 προστέθηκε ο γυναικωνίτης και το 1945 κτίστηκε το εκκλησιαστικό μέγαρο και το εκκλησιαστικό ελαιοτριβείο.
add
Το Σπόα είναι σχεδόν στη μέση της διαδρομής για την Όλυμπο και διατηρεί κι αυτό την γοητεία του παιχνιδιού με τα σύννεφα, στον τόπο που οι αέρηδες δεν θέλουν και δεν σταματάνε.
add

Φοινίκι

Είναι σχεδόν απέναντι από το Φρυ και τη Μπούκα της Κάσου και αποτελεί το σημείο αυθεντικής ναυτικής επικοινωνίας των δύο νησιών. Εχει ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ θεωρείται ασφαλές φυσικό λιμάνι. Το ίδιο είχαν σκεφτεί και οι Φοίνικες, από τους οποίους πήρε το όνομά του, οι οποίοι τον 11ο αιώνα το χρησιμοποιούσαν ως λιμάνι της Αρκάσας (της αρχαίας Αρκεσίας). Σήμερα στην τσιμεντένια προβλήτα αράζουν τα ψαροκάικα, ενώ λίγο πριν την παραλία υπάρχει το μνημείο με το ομοίωμα του «Ιmmacolata», του πλοίου που το 1944 ξεκίνησε από το Φοινίκι με 7 γενναίους άνδρες για να μεταφέρει το μήνυμα της επαναστατημένης Καρπάθου στην Αλεξάνδρεια και την ελληνική κυβέρνηση.       
add
Ημερολόγιο
Οκτώβριος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA