Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Μήλος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο Αδάμαντας

Το πολύβουο και τουριστικά ανεπτυγμένο λιμάνι της Μήλου είναι ένα από τα πιο ασφαλή των Κυκλάδων καθώς ο όρμος όπου βρίσκεται είναι πολύ κλειστός. Παλιότερα ονομαζόταν Αλαμάντο. Η ίδρυση του οικισμού τοποθετείται στα 1824 και αρχικά ονομάστηκε Παναγιά από την Παναγία Θεοφανή.
map add mapadd

Η Ζεφυρία

Από τον 14ο αιώνα η πρωτεύουσα της Μήλου μεταφέρθηκε από το κάστρο, όπου βρισκόταν στην αρχή της Ενετοκρατίας, στο κέντρο του νησιού, στη Ζεφυρία, με τον εύφορο κάμπο. Η νέα πρωτεύουσα, η Χώρα, άκμασε ιδιαίτερα τον 17ο και 18ο αιώνα, καθώς εκεί είχαν εγκατασταθεί έμποροι που ασχολούνταν με την αγοραπωλησία της λείας την οποία έφερναν οι πειρατές στη Μήλο, ή τροφοδοτούσαν τα πειρατικά πλοία με εφόδια, δημιουργώντας έτσι μια πολύ επικερδή αγορά που έφερνε πλούτο στη Μήλο.
map add mapadd

Το Εμπουρειό

Ο μικρός οικισμός, απέναντι από τον Αδάμαντα, στον οποίο μπορείτε να πάτε είτε με βάρκα, είτε με όχημα, άλλοτε ήταν εμπορικό κέντρο. Σήμερα έχει λίγα κτίσματα και μια γραφική ταβέρνα ακριβώς πάνω στο νερό, που θυμίζει παλιότερες δεκαετίες. Κοντά στο Εμπουρειό βρίσκεται η παραλία Φατούρενα.      
add

Άνω και Πέρα Τριοβάσαλος

Τα δυο χωριά είναι σχεδόν ενωμένα μεταξύ τους και θα περάσετε από εκεί οδηγώντας προς την Πλάκα. Εδώ στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και υπάρχουν καφενεία και καταστήματα, πάνω στον κεντρικό δρόμο. Ανάμεσα στην Πλάκα και στον Τριοβάσαλο βρίσκονται οι Πλάκες, ένα μικρό χωριό με κυκλαδίτικα σπίτια, στο οποίο ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους.   
map add mapadd
Ο μικρός, πολυφωτογραφημένος, οικισμός βρίσκεται κάτω από την Τρυπητή και τα ερείπια της αρχαίας Μήλου. Είναι ένα σύνολο από πολύχρωμα «σύρματα»,  δωμάτια σκαμμένα στο μαλακό πέτρωμα της Μήλου, τα οποία χρησίμευαν -και χρησιμεύουν ακόμη- για να φυλάνε τις βάρκες τον χειμώνα. Από τα μέσα του 20ου αιώνα χρησιμοποιήθηκαν και ως κατοικίες. Τα σύρματα στο Κλήμα είναι γύρω στα 35 και κατοικούνται ακόμη τα καλοκαίρια.
map add mapadd

Μανδράκια-Φυροπόταμος

Μοναδικής ομορφιάς όρμοι στα βόρεια της Πλάκας. Στα Μανδράκια ο μικρός οικισμός είναι κτισμένος γύρω από το ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Από κάτω, σ' έναν κλειστό όρμο, υπάρχουν τα «σύρματα», τα υπόσκαφα κτίσματα για τις βάρκες, με τις πολύχρωμες πόρτες τους και τα σκαλιστά στο βράχο σκαλάκια. Τα περιβάλλουν λευκά βράχια. Προσθέτοντας τις βραχονησίδες και τα πρασινογάλαζα νερά οι εικόνες γίνονονται μοναδικές. Ο Φυροπόταμος βρίσκεται 2,5 χλμ. βόρεια του Τριοβάσαλου, έχει «σύρματα» και ακριβώς δίπλα στον οικισμό απλώνεται μια υπέροχη αμμουδιά στεφανωμένη από αρμυρίκια και γκρεμούς με άσπρα βράχια.      
map add mapadd

Τα Πολλώνια

Το μικρό ψαροχώρι με το λιμάνι του απ' όπου φεύγουν σκάφη για το λιμανάκι της Ψάθης, στη γειτονική Κίμωλο, είναι σήμερα ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τουριστικός οικισμός. Στα Πολλώνια (ή Απολλωνία) ξεχωρίζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Υπάρχουν αρκετά σπίτια σε κυκλαδίτικο στυλ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, αξιόλογες ταβέρνες, καφέ. Διατηρεί την εικόνα του ήσυχου χωριού και η γαλήνια αμμουδιά με τα αρμυρίκια παραμένει τα καλοκαίρια πόλος έλξης για οικογένειες με παιδιά. Από εδώ ξεκινούν τουριστικά σκάφη προς τη σπηλιά του Παπάφραγκα και τα Γλαρονήσια.      
map add mapadd

Η Τρυπητή

Ενωμένη με την Πλάκα, η Τρυπητή είναι ένας αμφιθεατρικά κτισμένος παραδοσιακός οικισμός με κάτασπρα σπίτια και ανεμόμυλους. Στο κέντρο της υψώνεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Λειτουργούν ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφέ. Από την Τρυπητή θα περάσετε για να πάτε στις Κατακόμβες και στο αρχαίο-ρωμαϊκό θέατρο.   
map add mapadd
Ημερολόγιο
Αυγουστος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA