Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Νάξος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αγγίδια

Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε ύψωμα και απέχει 3 χλμ. από την πόλη της Νάξου. Ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους. Στο δρόμο Νάξου-Αγγιδίων υπάρχει το μοναστήρι «τω Φραρώ» (14ος αι.), το αρχαίο υδραγωγείο του Λύγδαμι, μια μεσαιωνική βρύση, ερείπια της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου.  
map add mapadd

Άγιος Θαλέλαιος

Ο μικρός οικισμός βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Φωκά και αντικρύζει μια κοιλάδα με περιβόλια. Πήρε το όνομα του από τον Αγιο Θαλλέλαιο τον θαυματουργό, που γιορτάζει στις 20 Μαΐου. Το τότε μοναστήρι του Αγίου Θαλλέλαιου μαζί με τον Φωτοδότη και την Αγιά θεωρούνται από τα παλαιότερα του νησιού. Στον οικισμό υπάρχει αρχαίο υδραγωγείο που έφερνε νερό  από τη πηγή του Φλεριού στη Χώρα την εποχή του τυράννου Λύγδαμη και έχει αναστηλωθεί.   
map add mapadd

Αγερσανί

Αποτελείται από το Απάνω χωριό, το Κάτω Χωριό και το Πέρα χωριό. Αξίζει να δείτε τον Αγιο Σπυρίδωνα, τον Αγιο Νικόλαο (18ος αι.), εκκλησία η οποία χρησίμευε και ως παρατηρητήριο την εποχή των πειρατικών επιδρομών και τη μονή Τιμίου Προδρόμου με το ξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου. Επίσης, το πυργάκι του Αγίου Νικολάου με τους περιστερώνες και δυο ανεμόμυλους στο λόφο του Στρούμπουλα. Στην τοποθεσία Ελληνικό, νότια του οικισμού, ξεχωρίζουν τα ερείπια αρχαίου φρουρίου, και στα Πετράδια, τα ίχνη αρχαίου ναού. Παλαιότερα οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με τις αλυκές, σήμερα μεγάλο κομμάτι από αυτές έχει αποξηρανθεί για να κατασκευαστεί το αεροδρόμιο της Νάξου.   
map add mapadd

Ακάδημοι

Ομορφο χωριό, κτισμένο σε κατάφυτη έκταση. Θα δείτε τον βυζαντινό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου) και του Αγίου Νικολάου, δύο νερόμυλους και το ελαιοτριβείο. Εδώ λειτούργησε το πρώτο σχολείο της περιοχής. Ο εντυπωσιακός πύργος του Μαρκοπολίτη (σήμερα Παπαδάκη) διέθετε κρεμαστή γέφυρα. Μαζί με τον πύργο του Κεραμιού είναι οι μόνοι που δεν κτίστηκαν από Ενετούς.    
map add mapadd

Απόλλωνας

Μικρό και όμορφο ψαροχώρι με αμμώδη παραλία, που απέχει 36 χλμ από τη Χώρα της Νάξου. Είναι πολύ ανεπτυγμένο τουριστικά και διαθέτει καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πολύ κοντα στον οικισμό, στη θέση Καστράκι, βρίσκεται ένας από τους περίφημους κούρους της Νάξου.    
map add mapadd

Απείρανθος (τ’ Απεράθου)

Ο οικισμός αναφέρεται το 1413 από τον περιηγητή Μπουοντελμόντι. Λεγόταν παλιά Απείρανθος και παλαιότερα Απύρανθος και Απείραθος. Αναπτύχθηκε γύρω από τους δύο πύργους, πιθανότατα του 17ου αιώνα, που ανήκαν σε Φράγκους γαιοκτήμονες. Διατηρεί την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και έχει πολύ ενδιαφέροντα μουσεία. Οι κάτοικοί του διασώζουν αυθεντικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα με αποτέλεσμα να παραμένει το χωριό εστία της λαϊκής παράδοσης και δημιουργίας στο Αιγαίο.  
map add mapadd

Βίβλος-Τρίποδες

Το χωριό αυτό βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Νάξου. Στην είσοδό του ξεχωρίζει η Παναγία Τριποδιώτισσα, που υπήρξε ένα από τα πιο πλούσια ανδρικά μοναστήρια του νησιού. Θεωρείται πως κτίστηκε τον 16ο αι.  και, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η ίδια η Παναγία υπέδειξε το χώρο που ήθελε να κτιστεί ο ναός της. Αλλα αρχαιολογικά μνημεία είναι ο Παλιόπυργος της Πλάκας, στο δρόμο προς την παραλία της Πλάκας, ένας πύργος που θεωρείται της μυκηναϊκής περιόδου. Κι ακόμη, το ξωκλήσι του Αγίου Ματθαίου και η Σταυροπηγή που γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου με πανηγύρι. Στη Βίβλο υπάρχουν τρεις ανεμόμυλοι και λαογραφικό μουσείο.  * Περισότερες πληροφορίες θα βρείτε στο  www.tripodesnaxou.gr  
map add mapadd

Βουρβουριά

Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Δεν αναφέρεται στους χάρτες, ωστόσο όσοι επισκέπτονται την ορεινή και κεντρική Νάξο περνούν από εκεί. Λόγω της ομοιομορφίας της αρχιτεκτονικής των σπιτιών λέγεται πως όλο το χωριό έχει κτιστεί από έναν μάστορα. Το χαρακτηρίζουν τα πέτρινα σπίτια με τα πουντιά (μεγάλα μπαλκόνια), τα βόλτα (καμάρες) και οι αυλές. Οι εκκλησίες της Βουρβουριάς είναι ο Αγιος Προκόπιος (1809-1810), ο Αγιος Γεώργιος (1762), η Αγία Παρασκευή (1397) και ο Αγιος Κωνσταντίνος (1311).     
map add mapadd

Γαλήνη

Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στη δυτική πλευρά της κοιλάδας των Εγγαρών και διατηρεί τη ζωντάνια της όλο το χρόνο καθώς εδώ κατοικούν αρκετοί νέοι άνθρωποι. Εχει καφενείο, ταβέρνα, ξενοδοχείο. Μπροστά στο χωριό εκτείνεται κάμπος με περιβόλια και οι καλλιέργειες προστατεύονται από τον αέρα με παραδοσιακούς καλαμένιους ανεμοφράκτες. Από τη Γαλήνη ξεκινά ένας δρόμος που καταλήγει στην παραλία του Αμίτη. Στα εκατό μέτρα από το χωριό βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Ατταλειώτισας και σε 500 μ. στ’ αριστερά, ο επισκέψιμος πύργος Υψηλής, ή μονή Υψηλοτέρας. Ηταν οχυρωμένο μοναστήρι από το οποίο διατηρείται το καθολικό και οι εντυπωσιακές οχυρώσεις, πύργοι, ζεματίστρες κ.α. Ανήκε στην οικογένεια των Κόκκων (υπάρχει επιγραφή «Ιάκωβος Κόκκος 1600»). Το μοναστήρι ήταν επαναστατικό κέντρο σε εξεγέρσεις των Ναξιωτών ενάντια στην καταπίεση των Λατίνων ευγενών.  
map add mapadd

Γαλανάδο

Μικρό χωριό, αμφιθεατρικά κτισμένο με θέα στην πεδιάδα του Λιβαδιού, τη Στελίδα και τη Χώρα. Το όνομα του λέγεται ότι προέρχεται από τη γαλλική λέξη γαλάντης, γαλαντόμος (galant). Ξεχωρίζει ο ενοριακός ναός του Αγίου Πνεύματος, κτισμένος το 1780, και στη νότια πλευρά του οικισμού ο πύργος του Μπελώνια, που είναι ιδιωτικός.  
map add mapadd

Γλινάδο

Το χωριό αυτό προσφέρει πανοραμική θέα. Διαθέτει ξενοδοχεία και ταβέρνες. Βασική ασχολία των κατοίκων ήταν, και παραμένει, η γεωργία -με έμφαση στην καλλιέργεια της πατάτας. Περπατώντας θα δείτε τη Μπροστινή Παναγιά, τον μύλο του Καρεγλά στο Τζιντίλι, τον Πύργο, την εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου, το ξωκλήσι του Τζαννακού. Μια άλλη διαδρομή οδηγεί, μέσω των εγκαταλελειμμένων οικισμών του Λουλούδου και του Τζιτζάμου, στην εκκλησία του Χριστού (1680). * Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Σύλλογο Γλινάδου.  
map add mapadd

Δαμαλάς

Μικρό χωριό, σε απόσταση περίπου 14 χλμ. από την πόλη της Νάξου, κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του λόφου Λαγού το Βουνί. Αξίζει να δείτε το ναό της Αγίας Ειρήνης (1800), το παλιό ελαιοτριβείο -που έχει αναστηλωθεί με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου και εθελοντική εργασία-, κι ένα παραδοσιακό αγγειοπλαστείο.   
map add mapadd

Δαμαριώνας

Εχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στους πρόποδες του βουνού Ράχη στην άκρη του λεκανοπέδιου της Τραγαίας. Απέχει 16 χλμ. από τη Χώρα. Ο Δαμαριώνας είναι χωριό αγροτικό-κτηνοτροφικό και οι κάτοικοί του είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι. Αυτό θα το διαπιστώσετε ειδικά εαν έρθετε στις 6 Αυγούστου, στο πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.   Περπατώντας στους πλακόστρωτους δρόμους θα δείτε τα επτά στεγαστά, τα παλιά πηγάδια, την πλατεία Πάτελο και την πλατεία Ποτηρού με τον τεράστιο πλάτανο. Επίσης, τα αρχοντικά Προμπονά, Βασιλικούλας και Μπακάλαινας. Λειτουργούν καφενεία-μεζεδοπωλεία.    
map add mapadd

Δανακός

Είναι κτισμένος στη ρεματιά ανάμεσα σε δύο βουνοπλαγιές, στην ανατολική πλευρά της Νάξου. Τα νερά της πηγής χαρίζουν τη δροσιά τους και παλαιότερα τροφοδοτούσαν τους επτά νερόμυλους της περιοχής. Οι κάτοικοι, εκτός από κτηνοτρόφοι, ήταν μυλωνάδες και περίφημοι κτίστες. Στην πλατεία του Δανακού οργανώνεται στο τέλος του Ιουλίου η γιορτή «Ναξομαγειρέματα», με παραδοσιακές συνταγές και κρασί. Κοντά στον οικισμό υπάρχει η μονή του Φωτοδότη Χριστού.  
map add mapadd

Εγγαρές

Ο Νίκος Καζαντζάκης, που περνούσε εδώ τις διακοπές του, χαρακτήρισε τις Εγγαρές στην «Αναφορά στον Γκρέκο» ως επίγειο παράδεισο. Απέχουν 7 χλμ. από την πόλη της Νάξου και βρίσκονται σ’ έναν καταπράσινο κάμπο, στους πρόποδες του βουνού Κορακιά. Στο κέντρο των Εγγαρών υψώνεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και δίπλα βρίσκεται η μεγάλη πλατεία. Τον οικισμό διασχίζουν δύο ποτάμια. Κατά μήκος του ενός υπάρχουν οι, εγκαταλελειμμένοι, οικισμοί Μέσα Γειτονιά με τον πύργο του Φουφόπουλου, και Λαγκάδα.
map add mapadd

Ζωοδόχος Πηγή

Ο οικισμός αποτελείται από τα χωριά Χείμαρρο και Τσικαλαριό. Στην είσοδο του Τσικαλαριού βρίσκεται ο μικρός ναός του Αγίου Στεφάνου (6ος αι.). Το Τσικαλαριό στην αρχαιότητα ήταν το εργαστήρι των κατοίκων του κάστρου -εξ ου και το όνομα. Εδώ έχει αποκαλυφθεί νεκρόπολη του 8ου αιώνα π.Χ. Το όνομα του χωριού Χέιμαρρος προέρχεται από το ποτάμι που ρέει τον χειμώνα και την άνοιξη δίπλα στο χωριό. Βόρεια βρίσκεται το ξωκλήσι Αγιος Παχώμιος, γνωστός και ως Αϊ Παχύς γιατί στο υπέρθυρο του υπήρχε μια κουλούρα μαρμάρινη από την οποία περνούσαν τα αδύνατα παιδιά για να παχύνουν. Δυτικά, σε απόσταση 880 μ. είναι το βυζαντινό και μετέπειτα ενετικό Απάνω Κάστρο, με ερείπια Βυζαντινών και Φράγκικων εκκλησιών, Κυκλώπεια τείχη και πολεμίστρες.  
map add mapadd

Καλόξυλος

Βρίσκεται στην κατάφυτη περιοχή της Τραγαίας στο κέντρο της Νάξου. Στην είσοδο του χωριού υψώνεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και στην ευρύτερη περιοχή είναι κτισμένα πολλά ξωκλήσια, νεότερα και βυζαντινά, με πιο σημαντικά της Παναγίας Δαμνιώτισσας και του Αγίου Iωάννη Θεολόγου. Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει επισκέψιμο, αναστηλωμένο ελαιοτριβείο. Λειτούργησε το 1882 και ανακαινίστηκε το 1928 όταν εγκαταστάθηκε ντηζελομηχανή η οποία, εκτός από το ότι έδινε κίνηση στο ελαιοτριβείο, ηλεκτροδοτούσε όλη την περιοχή της Τραγαίας. Το κατασκεύασε η οικογένεια Βαλληνδρά, αλλά σήμερα είναι γνωστό ως το «εργοστάσιο του Γιαννάκη Σακελλιάδη».   
map add mapadd

Κεραμί

Θα δείτε το Κεραμί σχεδόν στα μισά του δρόμου που χωρίζει το Χαλκί από το Φιλότι. Είναι ένα αναπτυσσόμενο χωριό, με αρκετές νέες οικογένειες. Ανάμεσα στα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές, ξεχωρίζει ο πύργος Καλαβρού, όπως λέγεται ο σημερινός ιδιοκτήτης του, που λειτουργεί ως μουσείο. Υπάρχουν δυο βυζαντινές εκκλησίες,  οι Αγιοι Απόστολοι και ο Αγιος Iωάννης, ενώ στην είσοδο του οικισμού υψώνεται ο Ταξιάρχης. Λειτουργούν καφέ-μεζεδοπωλεία και ψησταριές.   
map add mapadd

Κεραμωτή

Βρίσκεται στο κέντρο της Νάξου, κτισμένη μέσα σε πλούσια βλάστηση. Στο κέντρο του χωριού είναι η πλατεία και λίγο πιο κάτω το παραδοσιακό καφενείο. Η εκκλησία της Κεραμωτής είναι αφιερωμένη στον Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στο προαύλιό της λειτουργεί λαογραφικό μουσείο. Βόρεια και νότια της Κεραμωτής ρέουν οι δύο σημαντικοί ποταμοί της Νάξου, ο ένας από το όρος Κόρωνος και ο άλλος από το Φανάρι. Ενώνονται στη δυτική άκρη της, στη θέση Διποτάματα, και συνεχίζουν τη ροή τους δημιουργώντας καταρράκτες. Θα πάτε από μονοπάτι. Η ζωή του χωριού στο παρελθόν ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την αφθονία του νερού, όπως μαρτυρούν οι δύο ερειπωμένοι νερόμυλοι, το πλυσταριό και το γεφύρι. Φημίζεται για το κρασί και το μέλι που παράγει.   
map add mapadd
Η Κόρωνος απέχει 30 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου. Το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού είναι κτισμένο στις απέναντι πλευρές μιας καταπράσινης ρεματιάς και οι γειτονιές ενώνονται μεταξύ τους με γεφύρι. Είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ορεινά χωριά του νησιού και η οικονομία του στηρίχθηκε για πολλά χρόνια στην εξόρυξη τηςσμύριδας.  Οι κάτοικοι στις μέρες μας ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αμπελουργία.  
map add mapadd

Κυνίδαρος

Ο οικισμός είναι κτισμένος σε υψόμετρο 400 μ. και περιβάλλεται από λαγκαδιές με αμπέλια, ελιές, βελανιδιές, πλατάνια. Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων ήταν από παλιά η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η εξόρυξη μαρμάρου από τα γύρω βουνά αποτελεί στις μέρες μας βασική πηγή εσόδων. Oι κάτοικοι έχουν έμφυτη αγάπη και ικανότητα στο τραγούδι, τη μουσική και το χορό και τα γλέντια είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.    
map add mapadd

Κουρουνοχώρι

Βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής Χώρας-Κυνιδάρου και τα σπίτια του έχουν ανθισμένες αυλές. Μεγάλη σημασία στη ζωή του χωριού είχε και έχει η πηγή του Φλεριού. Θα δείτε τον πύργο του Δελαρόκκα (στον οποίο έζησαν διαδοχικά οι οικογένειες Ντάλε Κάρκερι, Σομμαρίπα, Ντε Μαρί, Φραγκόπουλου) και τη Μουσειακή Συλλογή Μελάνων που περιλαμβάνει ευρήματα από το αρχαιο υδραγωγείο το οποίο μετέφερε στην πόλη της Νάξου νερό από τις πηγές του Φλεριού και των Μελάνων.    
map add mapadd
Κτισμένη στην πλαγιά του όρους Κόρωνος, σε υψόμετρο 650 μ., οριοθετείται από χειμάρρους. Ο ποταμός Τρανός Ρύακας ξεκινώντας από το Μαυρομάρι φτάνει στη θάλασσα, στον όρμο του Απόλλωνα. Στην είσοδο του χωριού, στο κοιμητήριο, υπάρχει ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου, ενώ στην βόρεια πλευρά του έχει αποκαλυφθεί θολωτός μυκηναϊκός τάφος του 15ου αιώνα π.Χ. Κάτω από την κεντρική εκκλησία λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο.
map add mapadd

Μύλοι

Τα τρια μικρά χωριά των Μύλων (Κάτω, Μεσαίοι, Πάνω Μύλοι) συνδέονται μεταξύ τους με όμορφες διαδρομές όπου θα δείτε παλιούς νερόμυλους και το παλιό υδραγωγείο. Οι Κάτω Μύλοι έχουν μονώροφα σπίτια και παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές. Στους Μεσαίους Μύλους υπάρχει μια συστάδα  από διώροφα σπίτια, ενώ τα οχήματα απαγορεύονται διατηρώντας αναλλοίωτο το ύφος του οικισμού. Οι Πάνω Μύλοι έχουν όμορφη φύση και τους καταρράκτες.  
map add mapadd

Μονοίτσια (Ράχη)

Το χωριό έχει κτιστεί μέσα σε ελαιώνες και πλούσια βλάστηση. Θα δείτε τη βυζαντινή εκκλησία του Αϊ Σίδερου, βασιλική χωρίς τρούλο. Στην περιοχή υπάρχουν κι άλλες βυζαντινές εκκλησίες -όπως η Παναγία η Ραχιδιώτισσα, ο Αγιος Αντώνιος, ο Αϊ Νικόλας. Εδώ ίδρυσαν οι Καπουτσίνοι μοναχοί το πρώτο σχολείο εκτός Χώρας, λίγο πριν από το τέλος της Λατινοκρατίας στη Νάξο.  
map add mapadd
Εχει κτιστεί σε µια κατάφυτη ράχη στο όρος Φανάρι. Την περιβάλλουν ελιές, αµπέλια, µπαξέδες. Η πέτρα κυριαρχεί στα σπίτια του χωριού και οι πετράδες της Μονής ήταν ονομαστοί. Αξίζει να δείτε την «Πλάτσα», τη μικρή κεντρική πλατεία, δυο παλιά ελαιοτριβεία και τα ερείπια ενός ενετικού πύργου στο ανατολικό τµήµα του οικισμού. Επίσης, την πηγή της Μονής και το πηγάδι. Κοντά στον οικισμό βρίσκεται η παλαιοχριστιανική εκκλησία της Παναγίας της Δροσωνής µε αξιόλογες νωπογραφίες.
map add mapadd

Μέση

Μικρό χωριό στο δρόμο προς τον Απόλλωνα. Αξίζει να επισκεφθείτε την τοποθεσία Πλάτανος, όπου υπάρχει πηγή με χωνευτικό νερό κι ένας μεγάλος πλάτανος όπου οργανώνονται οι γιορτές. Υπάρχει, επίσης, ανακαινισμένο παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Λίγο έξω από τη μέση βρίσκεται το Δρακοντόσπηλιο όπου κρύβονταν οι κάτοικοι για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών.  
map add mapadd

Μέλανες

Οι Μέλανες είναι ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Νάξου. Στην περιοχή του Φλεριού λειτούργησαν οι πρώτες σχολές γλυπτικής και εκεί βρίσκονται ο κούρος των Μελάνων του 6 αιώνα π.Χ. και το ιερό των πηγών. Σημαντικό μνημείο είναι το θέρετρο των Ιησουιτών.  Ακόμη, το αρχαίο υδραγωγείο μέσω του οποίου μεταφερόταν το νερό από τις πηγές του Φλεριού και των Μελάνων στη Χώρα της Νάξου. Υπάρχουν παλιοί νερόμυλοι και λειτουργούν ταβέρνες.   
map add mapadd
Αποτελείται από τέσσερις συνοικισμούς: την Απάνω Ποταμιά, τη Μεσαία Ποταμιά, την Κάτω Ποταμιά και το Λιεράδο. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και παράγουν λάδι, εσπεριδοειδή και  τυροκομικά. Η Ποταμιά βρίσκεται στην καρδιά μιας πολύ δροσερής κοιλάδας μέσα στην οποία υπάρχουν παλιοί νερόμυλοι και εκκλησίες και ο εντυπωσιακός πύργος του Κόκκου (ο οποίος κάποτε ανήκε και στην οικογένεια Μπαρότσι). Στο υπέρθυρό του υπάρχει επιγραφή «Μνήμη θανάτου χρησιμεύει τω βίω 1686». Κάτω από την Πάνω Ποταμιά είναι ο επισκέψιμος αναστηλωμένος νερόμυλος του Γρυλλάκη.
map add mapadd

Σαγκρί

Το όνομά του είναι παραφθορά του Saint Croix, που είναι η γαλλική ονομασία του γειτονικού μοναστηριού του Τιμίου Σταυρού (σήμερα πύργος Μπαζαίου). Στο Κάτω Σαγκρί, δίπλα στο ναό του Ευαγγελισμού, υπάρχουν ερείπια πύργου. Το Ανω Σαγκρί έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική και αξίζει να κάνετε μια βόλτα στα ασβεστωμένα σοκάκια του. Στην είσοδό του χωριού, μετά τους μεγάλους ανεμόμυλους, θα δείτε τον εντυπωσιακό Αγιο Ελευθέριο, πυργοειδή ναό με παλιά κτίσματα στα οποία λειτουργούσε σχολείο στην Τουρκοκρατία και την Ενετοκρατία.
map add mapadd

Σκαδό

Το Σκαδό ανήκει στα σμυριδοχώρια, οι κάτοικοί του, δηλαδή, έχουν «μερίδιο» στα ορυχεία σμύριδας και εργάζονται εκεί. Θεωρείται ότι πήρε το όνομά του από τη λέξη «ισκάς – άδος» που σημαίνει σύκο, επειδή είχε πολλές συκιές, ή από τη λέξη «σκιερό» εξαιτίας της σκιάς των δέντρων του. Εχει όμορφα διώροφα σπίτια κτισμένα σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας. Info Στο Σκαδό υπάρχει η λαογραφική συλλογή της Μαριγώς Πιτταρά.  
map add mapadd

Φιλότι (Φιλώτι)

Είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου στο οποίο κατοικούν και πολλοί νέοι άνθρωποι που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και λιγότερο με τη γεωργία. Το παλιό χωριό απλώνεται σε δύο γειτονιές, το Ραχίδι και τον Κλέφαρο. Αξίζει να ανηφορίσετε τα στενά δρομάκια για να δείτε τον Αγιο Νικόλαο, τον επιβλητικό ναό της Παναγίας Φιλοτίτισσας (18ου αι.) και να φτάσετε στην πλατεία στο Πέρα Προβόλι με τη μαρμάρινη μνημειακή κρήνη.  
map add mapadd
Το Χαλκί βρίσκεται στην καρδιά της Τραγαίας και το περιβάλλουν  πολλά και σημαντικά βυζαντινά μνημεία που καταδεικνύουν πόσο σημαντικό πνευματικό και διοικητικό κέντρο ήταν ο τόπος στην εποχή του Βυζαντίου. Ο κομψός οικισμός με τα νεοκλασικά σπίτια βρίσκεται στο κέντρο ενός από τους πιο εύφορους κάμπους της Νάξου. Εδώ βρισκόταν άλλοτε το εμπορικό κέντρο της ορεινής Νάξου και το ισόγειο κάθε σπιτιού ήταν κατάστημα.  
map add mapadd
Ημερολόγιο
Αυγουστος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA