Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Πάρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η Νάουσα

Το μικρό κάστρο της Νάουσας (Καστέλι) είχε μεγάλη σημασία διότι επόπτευε τον ομώνυμο κόλπο. Κτίστηκε το 15ο αιώνα από τον Σομμαρίπα. Αποτελείται από λιμενοβραχίονες, ορατούς κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, που χρησίμευαν ως κυματοθραύστες, και τείχος που καταλήγει σε κυκλικό πύργο, κτισμένο πάνω σε μια ξέρα. Ο προμαχώνας που σώζεται και σήμερα έχει οκτώ ανοίγματα (επτά είναι κανονιοθυρίδες και το όγδοο η πύλη) και είναι κατασκευασμένος κυρίως από σχιστόλιθους και ακανόνιστες πέτρες. Το λιμανάκι της Νάουσας με τα ψαροκάικα προσφέρει μερικές από τις ωραιότερες εικόνες της Πάρου, όλες τις ώρες της ημέρας. Οι παλιές αποθήκες των ψαράδων στεγάζουν στις μέρες μας εστιατόρια, καφέ και μπαρ, χωρίς αυτό να έχει αλλοιώσει το ύφος και το χρώμα του οικισμού. Απολαυστική είναι η βόλτα και προς το εσωτερικό της Νάουσας, με τα ασπρισμένα σοκάκια και τα σπίτια με τη χαρακτηριστική νησιώτικη αρχιτεκτονική. Info Στον οικισμό λειτουργούν Μουσικοχορευτικοί Σύλλογοι. Το καλοκαίρι (23 Αυγούστου) διοργανώνεται η Κουρσάρικη νύχτα.          
map add mapadd

Οι Λεύκες

Στο όμορφο αυτό χωριό που απέχει 11 χλμ. από την Παροικιά, συνδυάζονται τα κτίσματα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με εκείνα που έχουν νεοκλασικά στοιχεία. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο σε μια πλαγιά σχεδόν στο κέντρο της ενδοχώρας, σε υψόμετρο 250 μ. Φαίνεται πως ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Κρήτης και της Πελοποννήσου, τον 16ο αι. Μπορείτε να περπατήσετε στον κεντρικό πεζόδρομο, τον Ραμνό, για να φτάσετε μέχρι την Αγία Τριάδα, ένα αληθινό μνημείο μαρμαρογλυπτικής τέχνης. Στο εσωτερικό της υπάρχουν εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου από παλαιούς, μικρούς ναούς και νεότερες, φιλοτεχνημένες από  Παριανούς αγιογράφους. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου, του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, με πανηγύρι.
map add mapadd

Η Μάρπησσα

Η Μάρπησσα είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο, σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, 17 χιλιόμετρα ανατολικά της Παροικιάς και διαθέτει ταβέρνες και καφενεία. Την προσοχή σας θα τραβήξουν τα καλοδιατηρημένα σπίτια του 16ου και 17ου αιώνα, τα στενά, ελικοειδή δρομάκια, οι θολωτές στοές, οι ανεμόμυλοι και οι παλιές εκκλησίες: ο Αγιος Δημήτριος, η Μεσοσπορίτισσα, η Ευαγγελίστρια και ο Αγιος Μόδεστος, αφιερωμένη στον προστάτη των αγροτών της περιοχής. Ο καινούργιος μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης, βυζαντινού ρυθμού, με στέγη και τρούλο καλυμμένους με κεραμίδια είναι κτισμένος το 1960. Στη διάρκεια του περιπάτου σας στον οικισμό με τα χαρακτηριστικά σοκάκια που έχουν ασβεστωμένες καμάρες, θα βρείτε το λαογραφικό μουσείο που αποτελεί πιστό αντίγραφο παραδοσιακού νησιώτικου σπιτιού, πριν καταλήξετε στην κεντρική πλατεία του παπα-Γιώργη Στάμενα. Εκεί δεσπόζει το κτίριο που στεγάζει το μουσείο Γλυπτικής  Νικόλαος Περαντινός.
map add mapadd

Τα Μάρμαρα

Ονομαζόταν Αρχοντοχώρι από τα πολλά μάρμαρα που στόλιζαν τα σπίτια και τους ναούς του, και είναι η πατρίδα της οικογένειας Μαυρογένους. Πολλά αρχοντικά σώζονται σε καλή κατάσταση και περπατώντας θα δείτε παλιές γούρνες και βόλτα. Ξεχωρίζουν οι εκκλησίες  που έχουν κτιστεί με αρχαία μέλη από ναούς της περιοχής: της Πέρα Παναγίας, ή Παναγίας Μαρμαριανής (17οςαι.) και της Κοίμησης της Θεοτόκου, που είναι ο μητροπολιτικός ναός κι έχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τρία κωδωνοστάσια, το καθένα κτισμένο με διαφορετική τεχνοτροπία. Αλλοι ναοί είναι ο Αγιος Σάββας με καμπαναριό των αρχών του 17ου αι., ο Αγιος Ιωάννης, η Αγία Μαρίνα, η Μεταμόρφωση του Χριστού. Τα Μάρμαρα περιβάλλονται από εύφορο κάμπο και το επίνειό τους είναι ο Μώλος.
map add mapadd

Η Αλυκή

Το ψαροχώρι της Αλυκής απέχει  11 χλμ από την Παροικιά προς τα νότια. Αποτελεί θέρετρο καλοκαιρινών διακοπών και την προτιμούν οι οικογένειες με παιδιά καθώς έχει ξενοδοχεία, ταβέρνες πάνω στο κύμα, καφέ. Γύρω της υπάρχουν 4 όμορφες παραλίες. Στις 23 Ιουνίου στην Αλυκή αναβιώνεται το έθιμο του Κλήδωνα και στις 6 Αυγούστου γίνεται η γιορτή του ψαριού με χορούς και κεράσματα.          
map add mapadd

Ο Πρόδρομος

Ο οικισμός αυτός στη νοτιοανατολική μεριά του νησιού πήρε το όνομα του από το ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (17ος αι.) που έχει παλαιές εικόνες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το χωριό ήταν γνωστό από το μεσαίωνα και το παλιό του όνομα ήταν Δραγουλάς, ή Τραγουλάς από τον Τράγιο Απόλλωνα προστάτη των βοσκών που λατρευόταν στην Πάρο Λειτουργούν καφενεία και ταβέρνες. Απέχει 5 χλμ. απο τις Λεύκες.   Info Tο Βυζαντινό μονοπάτι συνδέει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο. Εχει κατασκευαστεί πριν απο 1000 χρόνια.        
map add mapadd
Ημερολόγιο
Αυγουστος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA