Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Ρόδος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Άγιος Ισίδωρος

Παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες, μπακάλικα με πάγκους και παλιές ζυγαριές, καλό κρασί: Το ορεινό αυτό χωριό μοιάζει να ζει ακόμη στη δεκαετία του ’60. Αν κάνετε μια βόλτα στο εσωτερικό του οικισμού, θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν στην αυλή τον ξυλόφουρνό τους -άλλωστε οι γυναίκες ακόμα ζυμώνουν και ψήνουν το ψωμί μόνες τους.  
map add mapadd

Απολακκιά

Ανέκαθεν αγροτικό χωριό, η Απολακκιά, συνεχίζει την παράδοση μέχρι σήμερα. Το βασικό προϊόν είναι το καρπούζι και κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο μετά τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου), διοργανώνεται η γιορτή του καρπουζιού, με φαγητά, αθλοπαιδιές και παιχνίδια που έχουν ως «πρωταγωνιστή» το καρπούζι. Ο οικισμός διατηρεί το νησιώτικό του χρώμα, με τα κάτασπρα σπιτάκια, τις αυλές και τα λουλούδια.       
map add mapadd

Αρχίπολη

Είναι ένα ορεινό αγροτικό χωριό, περιτριγυρισμένο από δάσος πεύκων και κυπαρισσιών. Φημίζεται για τα πεπόνια, τα καρπούζια και τις ντομάτες της. Κατοικείται εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Σώζονται ερείπια οικιών, το υδραγωγείο και ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Το 1926 η Αρχίπολη καταστράφηκε από σεισμό και κτίστηκε από την αρχή. Το παλιό χωριό βρίσκεται δίπλα στο νέο, στους πρόποδες του βουνού Αξιντές.
map add mapadd

Άρνιθα

Γραφικό χωριό, χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου Στα 5 χλμ. βόρεια της Αρνίθας, στην τοποθεσία Αγία Ειρήνη, θα δείτε τα ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών εκκλησιών. Η μεγαλύτερη από αυτές, κτισμένη περί το δεύτερο ήμισυ του 6ου αιώνα, πιστεύεται πως ήταν αφιερωμένη στην Αγία Ειρήνη. Υπάρχουν ακόμα κομμάτια από ψηφιδωτά δάπεδα και μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, αν και πολλά έχουν ήδη λεηλατηθεί για να χρησιμοποιηθούν στην ανοικοδόμηση άλλων ναών, ή  σπιτιών. Το βαπτιστήριο της Αγίας Ειρήνης, μια τετράγωνη μαρμάρινη κολυμπήθρα διακοσμημένη με ανάγλυφους σταυρούς, το μετέφεραν οι Ιταλοί στη Ρόδο: Είναι το σιντριβάνι της πλατείας Αργυροκάστρου.  
map add mapadd

Aπόλλωνα

Μικρό χωριό, στην ανατολική πλαγιά του βουνού του Προφήτη Ηλία, με ωραία θέα και αρκετές ταβέρνες που σερβίρουν κρεατικά. Αν κάνετε μια βόλτα στα στενά εσωτερικά δρομάκια, θα συναντήσετε και αρκετά σπίτια που διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και έχουν πολύ ωραίους κήπους.
map add mapadd

Ασκληπιό

Λέγεται ότι το όνομα του χωριού οφείλεται σε κάποιο ασκληπιείο που υπήρχε στην αρχαιότητα, του οποίου όμως δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος. Σήμα κατατεθέν του Ασκληπιού είναι το μικρό κάστρο των ιπποτών του αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Χτίστηκε από τους Βυζαντινούς και ανακαινίστηκε από το Μάγιστρο Pierre d’ Aubusson το 1474-79. Στο κέντρο του Ασκληπιού βρίσκεται η αρχαιότερη ίσως βυζαντινή εκκλησία του νησιού, η Κοίμηση της Θεοτόκου.  
map add mapadd

Αρχάγγελος

Ο κάμπος του Αρχάγγελου, ο Αίθωνας, είναι από τους πιο εύφορους της Ρόδου και το χωριό με τους 5.500 κατοίκους, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού, μετά την Ιαλυσό (Τριάντα). Το ψηλότερο κτίσμα του Αρχάγγελου είναι το καμπαναριό της εκκλησίας των Ταξιαρχών, του 19ου αιώνα. Αξιόλογες αγιογραφίες του 14ου αιώνα έχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Στο λαογραφικό μουσείο εκτίθενται κεραμικά, υφαντά, κεντήματα και άλλα δημιουργήματα της παραδοσιακής οικοτεχνίας. Το χωριό Αρχάγγελος έχει παράδοση στην κεραμική. 
map add mapadd

Αφάντου

Το κεφαλοχώρι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικό, παρόλο που διαθέτει αρκετά μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ. Εχει στενά δρομάκια με μικρά παραδοσιακά σπίτια μαζί με καινούργιες οικοδομές από μπετόν και αλουμίνιο. Οι γυναίκες στα Αφάντου ήταν διάσημες για τα περίτεχνα χαλιά που ύφαιναν. Αν και η τέχνη αυτή βρίσκεται σε ύφεση, το χωριό παραμένει το κέντρο της ταπητουργίας στο νησί, με αρκετά εργαστήρια-πρατήρια χαλιών. Στο λαογραφικό μουσείο, που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του πολιούχου Αγίου Λουκά, μπορείτε να δείτε αντιπροσωπευτικά αφαντενά χαλιά, καθώς και τοπικές φορεσιές, αντικείμενα οικιακής χρήσης κ.λπ. Info   Πάνω από την παραλία Αφάντου λειτουργεί γήπεδο γκολφ.  
map add mapadd

Βάτι

Μικρό χωριό με πολύ όμορφη πλατεία κι ένα θαυμάσιο  πετρόκτιστο καφενείο (είναι χάνι του 1780) κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα δωδεκανησιακού ναού. Στο βουνό πάνω από το χωριό υπάρχουν πολλές γαλαρίες, που οι ντόπιοι τις λένε «ρουφούκια»(καταφύγια) –μερικές, μάλιστα, επικοινωνούν με την άλλη πλευρά του βουνού. Τις είχαν ανοίξει οι Ιταλοί στρατιώτες που στρατοπέδευαν στο Βάτι.  
map add mapadd

Γεννάδι

Είναι τουριστικό χωριό της νότιας Ρόδου το οποίο διατηρεί εν μέρει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Διαθέτει ταβέρνες, καφενεία, καταστήματα τουριστικών ειδών και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο διοργανώνεται στο Γεννάδι η γιορτή Τουρισμού, μια εκδήλωση για τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού.      
map add mapadd

Δαματρία

Η Δαματρία ή Δαματριά ήταν ένας από τους δήμους της αρχαίας Ιαλυσού. Πιστεύεται ότι στην αρχαιότητα υπήρχε εδώ ναός της Δήμητρας και το όνομα της θεάς έφτασε στην εποχή μας παρεφθαρμένο, ως Δαματριά. Εξω από τη Δαματριά υπάρχει επισκέψιμη φάρμα εκτροφής στρουθοκαμήλων.   
map add mapadd

Διμύλια

Βρίσκεται σε καταπράσινη περιοχή, στους πρόποδες του βουνού του Προφήτη Ηλία. Λέγεται έτσι από τους δύο μύλους που υπάρχουν στις άκρες του οικισμού. Το χωριό είναι μικρό, με άσπρα σπιτάκια και μια μικρή πλατεία, με ταβέρνες και καφενεία. Το παλιό ελαιοτριβείο λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο.   
map add mapadd

Έμπωνας

Ορεινό χωριό (υψόμετρο 700μ.), κτισμένο σε μια πλαγιά του Ατάβυρου, του ψηλότερου βουνού της Ρόδου (1215 μ.). Είναι ονομαστό για τα κρασιά, τις φορεσιές και τις χορεύτριές του. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη άμβων (Άμβωνες αποκαλούσαν οι Ρόδιοι τα σημεία από όπου ήταν δυνατή η πρόσβαση στις κορυφές των βουνών). Το χωριό έχει μεγάλη παράδοση στο χορό και η πλατεία του ονομάζεται πίστα, επειδή εκεί οργανώνονται οι χορευτικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια.
map add mapadd

Ιαλισός (Τριάντα)

Οι Τριάντα βρίσκονται στην άκρη του ομώνυμου κόλπου, εκεί όπου εκτείνονταν οι οικισμοί της αρχαίας Ιαλυσού -γι’ αυτό ονομάζεται και Ιαλυσός. Το Τριάντα κατά μία εκδοχή προέρχεται από τη λέξη ανδριάντας. Λέγεται πως σ’ αυτήν την περιοχή δυο γέροι έθαψαν ένα άγαλμα, για να μην το βρουν οι Οθωμανοί. Κατά μία άλλη εκδοχή, το τοπωνύμιο οφείλεται στο αριθμητικό 30, επειδή στο μεσαίωνα υπήρχε εδώ ένα μεγάλο, εύφορο κτήμα, που μοιράστηκε σε 30 κλήρους. Στην πλατεία οι γυναίκες του χωριού έχουν φτιάξει ένα «Παραδοσιακό Σπίτι», όπου εκτίθενται έπιπλα, σκεύη και εργαλεία του περασμένου αιώνα. Λειτουργεί, επίσης, το ιδιωτικό μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας Σταματιάδη. Στην κορυφή του λόφου Φιλερήμου, πάνω από τους Τριάντα, υψώνονται δύο σημαντικά μνημεία: η ακρόπολη της αρχαίας Ιαλυσού και το μεσαιωνικό μοναστήρι της Κυράς του Φιλέρημου.  
map add mapadd

Ιξιά (Ιξός)

Είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο της βορειοδυτικής ακτής της Ρόδου. Το παλιό της όνομα ήταν Μίξη, από την ανάμειξη των χειμάρρων που κατέβαιναν από τους γύρω λόφους. Διατηρούνται ακόμη αρκετές εξοχικές επαύλεις Ροδίων και Ιταλών, κτισμένες στις αρχές του 20ού αιώνα.  
map add mapadd

Ίστριος

Ενα από τα μικρότερα χωριά της Ρόδου, με πολλά νερά και κρήνες, κάμποσα καφενεία και εστιατόρια. Στην πλατεία δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Μερκουρίου. Λίγο πιο κάτω θα δείτε μια όμορφη αραβική κρήνη, έργο των Ιταλών.    
map add mapadd

Καλαμώνας

Πρώην μουσουλμανικό χωριό, ιδιοκτησία κάποιου Τούρκου τσιφλικά. Όταν το αγόρασαν οι Ιταλοί, οι κάτοικοί του μετανάστευσαν στη Μικρά Ασία και στην πόλη της Ρόδου. Αποικίστηκε με Ιταλούς αγρότες και άλλαξε όνομα, έγινε Peveragno. Ηταν ένα από τα τέσσερα «πειραματικά» αγροτικά χωριά των Ιταλών. Μετά το 1948 ξαναπήρε το ελληνικό του όνομα, Καλαμώνας, και τα χωράφια μοιράστηκαν σε Ελληνες καλλιεργητές.
map add mapadd

Καλυθιές

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά χωριά της Ρόδου με πλατεία ιδανική για να κάνετε στάση για καφέ, ή σούμα. Εξω από τον οικισμό υπάρχει το σπήλαιο του Αϊ Γιώργη, στο οποίο υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από την Πρώιμη Νεολιθική εποχή.        
map add mapadd

Κατταβιά

Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού, σε μια εύφορη πεδιάδα που εφοδιάζει με αγροτικά προϊόντα όλη τη Ρόδο. Είναι ένα όμορφο και ήσυχο παραδοσιακό χωριό, με μικρά πολύχρωμα σπίτια. Στην Κατταβιά υπάρχουν και αρκετά μεγάλα σπίτια, που ήταν  παραθεριστικές βίλες των Ιταλών. Αξίζει να δείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1850), με το εντυπωσιακό καμπαναριό.          
map add mapadd

Κάμειρος Σκάλα

Πρόκειται για ένα λιμανάκι με ψαροταβέρνες. Σ’ αυτήν την περιοχή αποβιβάστηκε ο Αλθαιμένης από την Κρήτη κι έκτισε την αρχαία Κρητηνία. Αλλά το όνομα (και τη φήμη) σφετερίστηκε το διπλανό χωριό, πρώην Κάστελλος και σήμερα Κρητηνία. Ο Αλθαιμένης ήταν γιος του Κατρέα και εγγονός του Μίνωα. Λέγεται πως είχε πάρει χρησμό πως θα σκοτώσει τον πατέρα του, γι’ αυτό έσπευσε να αποφύγει τη σκληρή του μοίρα. Μετανάστευσε από την Κρήτη στη Ρόδο και ίδρυσε την πόλη Κρητηνία. Κάποτε, όμως, ο Κατρέας ξεκίνησε με πλοία από την Κρήτη για να ξαναβρεί το χαμένο του γιο. Εφθασαν στην Κρητηνία, αλλά οι ντόπιοι τους πήραν για πειρατές και τους επιτέθηκαν. Ο Αλθαιμένης σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια τον πατέρα του και ο χρησμός επαληθεύτηκε. Μόλις κατάλαβε τι είχε κάνει, ευχήθηκε να ανοίξει η γη να τον καταπιεί -όπερ και εγένετο. Οι Ρόδιοι τον τίμησαν ως ήρωα.   
map add mapadd

Κολύμπια

Στο Μεσοπόλεμο οι Ιταλοί είχαν ιδρύσει εδώ ένα πρότυπο αγροτικό χωριό και καλλιεργούσαν αμπέλια, ελιές, εσπεριδοειδή και βερικοκιές. Απομεινάρι εκείνης της εποχής είναι τα αρδευτικά αυλάκια και οι δεξαμενές που υπάρχουν δίπλα από τους δρόμους του οικισμού (το νερό ερχόταν από τις περίφημες Επτά Πηγές). Το χωριό τότε λεγόταν San Benedetto. Σήμερα ονομάζεται Κολύμπια και έχει μεταμορφωθεί σε παραθεριστικό οικισμό, κατάλληλο για όσους αγαπούν τη διασκέδαση, τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ.      
map add mapadd

Κοσκινού

Πυλιώνες λέγονται οι κατασκευασμένες από πωρόλιθο εξωτερικές θύρες των ροδίτικων σπιτιών. Τα Κοσκινού είναι διάσημη για τους πυλιώνες της. Άλλοι έχουν το φυσικό μπεζ χρώμα του πωρόλιθου, άλλοι είναι ασβεστωμένοι, άλλοι βαμμένοι με ζωηρά χρώματα. Οι πόρτες είναι ξύλινες ή σιδερένιες, βαμμένες κι αυτές στα ίδια έντονα χρώματα, και οδηγούν σε μικρές αυλές με χοχλάκια στο δάπεδο, γεμάτες λουλούδια. Τα Κοσκινού έχουν ανακηρυχτεί διατηρητέος οικισμός. Info  Αξίζει να δείτε το λαογραφικό μουσείο που ονομάζουν το Σπίτι στα Κοσκινού και είναι αναπαράσταση του παραδοσιακού λαϊκού σπιτιού.     
map add mapadd

Κρεμαστή

Μεγάλο χωριό που έχει ζωή χειμώνα-καλοκαίρι. Το όνομα Κρεμαστή πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι «κρεμασμένο» γύρω από έναν βραχώδη λόφο. Πιθανόν όμως και να προέρχεται από παραφθορά του Gran Maestri. Στο κάστρο της Κρεμαστής, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται πάνω στο λόφο, παραθέριζαν οι Μεγάλοι Μάγιστροι. Τέλος, υπάρχει και η εκδοχή ότι το όνομα οφείλεται σε κάποιον φεουδάρχη του 16ου αιώνα, που κρεμάστηκε μαζί με την κόρη του από ένα δέντρο. Το πιο όμορφο κτίριο του χωριού βρίσκεται στην πλατεία και είναι η βιβλιοθήκη. Αποτελεί δωρεά των ελληνοαμερικανών μεταναστών του συλλόγου «Ελπίς».       
map add mapadd

Κρητηνία

Παλιότερα το χωριό λεγόταν Κάστελλος, από το κάστρο που είχαν κτίσει οι Ιππότες πάνω σ’ έναν ψηλό βράχο, έξω από τον οικισμό. Το 1948 αποφασίστηκε να του δοθεί ένα ελληνικό όνομα κι έτσι  μετονομάστηκε σε Κρητηνία. Το κάστρο της Κρητηνίας ή Κάστελλος, δεσπόζει σ’ έναν βράχο πάνω από τη θάλασσα.
map add mapadd

Λάερμα

Τα Λάερμα ή Λαέρμα όπως συχνά θα τα ακούσετε, είναι ένας αγροτικός οικισμός στο κέντρο του νησιού, μέσα στα βουνά και στο πράσινο. Είναι ένα από τα πιο απομονωμένα χωριά της Ρόδου και ελάχιστοι τουρίστες φτάνουν μέχρι εδώ. Η λέξη Λαδάρμα, από την οποία προέρχεται η ονομασία του χωριού, είναι προελληνική και σημαίνει ο λαός του Ερμή.   Info  Τέσσερα χλμ. έξω από το χωριό βρίσκεται η μονή Θάρρι (ή μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Θαρρινού). 
map add mapadd

Λαχανιά

Μικρό αγροτικό χωριό με καταπράσινους λαχανόκηπους και άφθονα νερά και ανεμόμυλους που μαρτυρούν την αγροτική του παράδοση. Αρκετά από τα σπίτια της Λαχανιάς έχουν αγοράσει καλλιτέχνες, κυρίως Γερμανοί. Κάποιοι από τους κατοίκους της  είναι μουσουλμάνοι.   
map add mapadd

Λίνδος

Είναι το πιο διάσημο χωριό της Ρόδου, με μοναδική αρχιτεκτονική. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Τα στενά σοκάκια με τις καμάρες είναι ένας πραγματικός λαβύρινθος στον οποίο μοιάζει αδύνατο να μη χαθείς! Ευτυχώς προσανατολίζεται κανείς εύκολα βάζοντας ως σημάδι το κάστρο της Λίνδου, που φαίνεται από παντού. Η Λίνδος είναι τόσο παλιά όσο και η παρουσία του ανθρώπου στη Ρόδο. Κατοικείται συνεχώς από τη νεολιθική εποχή. Ο Ομηρος λέει πως ο πρώτος της οικιστής ήταν ο Κέρκαφος, ένας από τους εφτά γιους του Ηλιου και της νύμφης Ρόδου. 
map add mapadd

Λάρδος

Η αρχαία Λάρτος ήταν ονομαστή για το λάρτιο λίθο της, το γκριζωπό μάρμαρο με το οποίο έφτιαχναν οι αρχαίοι Ρόδιοι τα αγάλματά τους. Από λάρτιο λίθο λέγεται ότι ήταν φτιαγμένη και η Λινδία Αθηνά. Η σύγχρονη Λάρδος, αν και γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση, έχει διατηρήσει το παραδοσιακό της χρώμα. Μισό χιλιόμετρο έξω από το χωριό βρίσκονται τα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου που δόθηκε ως ανταμοιβή από τους Ιππότες στον Γενοβέζο τυχοδιώκτη Vignolo de Vignoli, επειδή τους βοήθησε να καταλάβουν το νησί. Τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού υπάρχει το μοναστήρι της Υψενής, όπου ζουν 15 καλόγριες. Το καθολικό, με τις εντυπωσιακές του καμάρες είναι του 1755.   Info Στην παραλία της Λάρδου λειτουργεί πίστα go-cart.   
map add mapadd

Μαριτσά

Χωριό χαμηλού προφίλ, με καφετέριες, μπαρ, μεζεδοπωλείο. Στο λόφο έξω από τον οικισμό υπάρχει ένας αναστηλωμένος ανεμόμυλος. Οι Ιταλοί είχαν φτιάξει στα Μαριτσά στρατιωτικό αεροδρόμιο. Τώρα χρησιμοποιείται για αγώνες αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας και ως πίστα go-cart και μοντελισμού.  
map add mapadd

Μαλώνα

Αρκετά μεγάλο χωριό που έχει κτιστεί μέσα στην κατάφυτη από ελιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, καρυδιές και κυπαρίσσια κοιλάδα του Αίθωνα –μια από τις πλουσιότερες αγροτικές περιοχές της Ρόδου. Συνοικισμός της Μαλώνας είναι το παραλιακό Χαράκι, πρώην ψαροχώρι που έχει μεταμορφωθεί σε τουριστικό θέρετρο. Στην άκρη του, πάνω σε ένα μεγάλο βράχο μέσα στη θάλασσα, δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο Φερακλού (ή Φαρακλού), το πρώτο που κατέλαβαν οι Ιππότες, το Σεπτέμβριο του 1306. Εδώ παραθέριζε ο Μάγιστρος Orsini και φιλοξενήθηκε Amurat, γιος του Οθωμανού έκπτωτου σουλτάνου Djem. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται από μονοπάτι και σκαλιά.   
map add mapadd

Μονόλιθος

Μικρό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Ακραμύτης. Έχει καταπληκτική θέα στη θάλασσα, παραδοσιακά σπιτάκια με «πατελιά» στις σκεπές (παραδοσιακό μονωτικό υλικό), ταβέρνες, ξενοδοχείο.Το πιο σημαντικό αξιοθέατο βρίσκεται έξω από τον οικισμό και είναι το κάστρο του Μονόλιθου. Λίγο πριν από το κάστρο υπάρχει στα δεξιά ένας δρόμος ο οποίος διασχίζει περιφερειακά τη δυτική πλαγιά του όρους Ακραμύτης και καταλήγει λίγο έξω από το χωριό Σιάνα. Είναι μία από τις πιο όμορφες διαδρομές στην περιοχή, εξ’ ολοκλήρου μέσα στο δάσος.      
map add mapadd

Μεσαναγρός

Ο Μεσαναγρός είναι ίσως το πιο απομονωμένο χωριό της Ρόδου. Βρίσκεται στο κέντρο της νότιας Ρόδου, σ’ ένα οροπέδιο μέσα στο δάσος, μακριά από τα πάντα. Είναι ένα ήσυχο αγροτικό χωριό με πολλές ερειπωμένες παλαιοχριστιανικές εκκλησίες. Πέντε χλμ. δυτικά του Μεσαναγρού, πάνω σ’ ένα λόφο, είναι κτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας της Σκιαδενής.  
map add mapadd

Προφίλια

Τα μικρά πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια, οι  στενοί δρόμοι και η απουσία τουρισμού είναι τα χαρακτηριστικά του χωριού, που μοιάζει να ζει σε περασμένες δεκαετίες. Η πετρόκτιστη εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πλατεία της Προφίλιας (οι ντόπιοι τη λένε Αϊ Γιώργη), διαθέτει αξιόλογες αγιογραφίες των αρχών του 17ου αιώνα.   
map add mapadd

Πλατάνια

Ενα μπαλκόνι μέσα στο πράσινο είναι τα Πλατάνια. Η θέα στο απέναντι βουνό και στην κοιλάδα είναι εξαιρετική. Υπάρχουν μικρά, ασβεστωμένα σπίτια με κήπους, δυο ιταλικά κτίρια (η αστυνομία και μια αποθήκη) και μια ταβέρνα. Εξι χλμ. μετά τα Πλατάνια, στο δρόμο προς Απόλλωνα, ξεκινάει ένας χωματόδρομος, που καταλήγει μετά από 16 χλμ. στα Λάερμα. Είναι μια από τις πιο όμορφες δασικές διαδρομές στο νησί.   
map add mapadd

Παστίδα

Bastida λέγεται στα λατινικά το προπύργιο. Φαίνεται πως παλιά υπήρχε στη θέση αυτή ένας πύργος που υποστήριζε αμυντικά το γειτονικό φρούριο του Φιλέρημου. Το χωριό διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.   
map add mapadd

Παραδείσι

Εδώ βρίσκεται το αεροδρόμιο της Ρόδου. Παλιά το χωριό λεγόταν Βιλλανόβα, από το κάστρο που είχε κτίσει ο Μάγιστρος  Villeneuve. Παραδείσι ονομάζεται το γειτονικό βουνό το οποίο,  μετά την αναχώρηση των Ιταλών, έδωσε στο χωριό το όνομά του. Κατά το μεσαίωνα στο Παραδείσι υπήρχαν απέραντοι κήποι και οι επαύλεις των φλωρεντινών εμπόρων Bardi και Peruzzi.   
map add mapadd

Σιάνα

Τα Σιάνα είναι ένα μικρό χωριό σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Ακραμύτης (825 μ.), φημισμένο για το μέλι και τη σούμα του τα οποία πωλούνται στους υπαίθριους πάγκους των καταστημάτων του χωριού. Τον Αύγουστο στην πλατεία διοργανώνεται η Γιορτή Μελιού και Σούμας, με γλυκά από μέλι (μελεκούνι, λουκουμάδες, τηγανίτες κ.λπ.), άφθονη σούμα, μεζέδες, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα. Στο ρολόι της εκκλησίας, στην πλατεία, ο χρόνος έχει σταματήσει. Οι δείκτες του είναι ζωγραφισμένοι και δείχνουν μονίμως 7 παρά 10. Οι ντόπιοι λένε πως αυτή την ώρα ξεκίνησε το κτίσιμο της εκκλησίας και την ίδια ώρα, μετά από χρόνια, τελείωσε.    
map add mapadd

Σάλακος

Κεφαλοχώρι στους πρόποδες του βουνού του Προφήτη Ηλία. Κοντά στην πλατεία λειτουργεί λαογραφικό μουσείο, αναπαράσταση του παραδοσιακού σπιτιού της Σαλάκου, με τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι, ενώ πάνω από το χωριό βρίσκονται τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου που καταστράφηκε το 1480. Οπως λένε οι ντόπιοι, παλαιότερα γύρω από τη Σάλακο υπήρχαν πολλές πηγές. Τώρα απέμειναν μόνο τρεις: η Νύμφη, το Βρυσί και τα Πηγάδια. Η πιο φημισμένη είναι η Νύμφη και κάποτε το νερό της πηγής ήταν άφθονο.
map add mapadd

Σορωνή

Μεγάλο χωριό στα πεδινά. Ενα παλιό σπίτι στη Σορωνή λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο όπου εκτίθενται διακοσμητικά πιάτα, αυθεντικές παραδοσιακές στολές, έπιπλα και υφαντά. Μέσα σε πανέμορφο πευκοδάσος, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Σουλά. Ο λόγος για τον οποίο έγινε γνωστή αυτή η τοποθεσία είναι η πηγή με το ιαματικό νερό, το «αγίασμα», όπως το λένε οι ντόπιοι.   
map add mapadd

Φαληράκι

Πραγματικός παράδεισος για όσους αγαπούν τη διασκέδαση –και μάλιστα τους νέους. Ο κεντρικός δρόμος είναι γεμάτος μπαρ, εστιατόρια και ό,τι άλλο έχει σχέση με τη διασκέδαση όπως πίστες bunjee jumping και go-cart. Στην παραλία μπορείτε να επιδοθείτε σε όλων των ειδών τα θαλάσσια σπορ και λειτουργούν πολλά beach bars.    
map add mapadd

Ψίνθος

Η Ψίνθος έχει μια από τις μεγαλύτερες πλατείες στα Δωδεκάνησα. Την εποχή της Ιταλοκρατίας εκεί γίνονταν τα προσκλητήρια των 12.000 στρατιωτών που στρατοπέδευαν στο χωριό -γι’ αυτό, άλλωστε, είναι τόσο μεγάλη. Το μοναδικό της στολίδι είναι 4-5 υπεραιωνόβιες ελιές. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν αρκετές ψησταριές και καφενεία. Στο χωριό κυλούν άφθονα νερά. Η μεγαλύτερη πηγή λέγεται Φασούλι, έχει ιδιαίτερα εύγευστο νερό και βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία. Μπροστά από την πηγή έχει διαμορφωθεί μια όμορφη, μικρή λίμνη, όπου ζει το γκιζάνι, το σπάνιο ενδημικό ψαράκι της Ρόδου. Στη άλλη άκρη της πλατείας υπάρχει μια οθωμανική βρύση.            
map add mapadd
Ημερολόγιο
Αυγουστος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA