Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Σαντορίνη
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αθηνιός

Είναι το λιμάνι της Θήρας και λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους και των κάθετων βράχων, ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι στενός και ελικοειδής. Λειτουργούν καφέ, ταξιδιωτικά γραφεία κ.ά. Από εδώ ξεκινούν και τα πλοιάρια που κάνουν εκδρομές στο ηφαίστειο και τη Θηρασιά.         
add

Ακρωτήρι

Στο χωριό του Ακρωτηρίου θα φτάσετε ακολουθώντας μια πολύ ωραία διαδρομή με εντυπωσιακή θέα και θα το διασχίσετε για να φτάσετε στον διάσημο σε όλο τον κόσμο προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου.  Το Καστέλι του Ακρωτηρίου ξεχωρίζει στην κορυφή του οικισμού και περιβάλλεται από συμπλέγματα σπιτιών. Θεωρείται πως  κτίστηκε στη διάρκεια του πρώτου αιώνα της Ενετοκρατίας. Ανήκει στον τύπο του οχυρού οικισμού που είναι ανάλογος με του Πύργου και του Εμπορείου. Ονομαζόταν La Ponta και οικοδομήθηκε γύρω από παλαιότερο Γουλά. Από την άνοιξη του 2012 η ιδιοκτήτρια του Γουλά, η οποία τον αναστήλωσε, μετέτρεψε το χώρο σε εργαστήριο και έκθεση σχετικά με την τσαμπούνα. Στο Ακρωτήρι υπάρχουν οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, της Υπαπαντής, και της Αγίας Θεοδοσίας, προστάτιδας των Καστελιών. Λειτουργούν ταβέρνες, ξενοδοχεία, μίνι μάρκετ.    
add

Αμμούδι και Αρμένη

Κάτω από την Οία βρίσκονται τα δύο μικρά λιμάνια, το Αμμούδι και η Αρμένη. Στο Αμμούδι, που είναι προσβάσιμο με σκαλιά ή από ασφαλτόδρομο, φόρτωναν οι ναυτικοί τα πλοία τους με προϊόντα το νησιού. Τα κτίσματα χρησίμευαν ως αποθήκες και έχουν αναστηλωθεί. Πλάι στο νερό λειτουργούν ψαροταβέρνες. Η Αρμένη είναι το παλιό λιμάνι όπου τον 19ο αιώνα λειτουργούσαν καρνάγια όπου «κτίζονταν» τα ιστιοφόρα των ναυτικών της Επάνω Μεριάς.   Info Η Οία απέχει 11 χλμ. από το Φηρά και η διαδρομή είναι από τις ωραιότερες στο νησί, ιδιαίτερα στο σημείο όπου βρίσκεται το διάσελο το οποίο χαρίζει θέα στην Καλντέρα, αλλά και στις βορειοανατολικές παραλίες. Αμέσως μετά θα σας εντυπωσιάσουν τα ηφαιστειακά βράχια του Μαύρου και του Κόκκινου βουνού. Στην επίσημη σελίδα του Δήμου Σαντορίνης στο Facebook μπορείτε να δείτε, μεταξύ άλλων, το βίντεο με τίτλο The last sunset of the Millenium, όπου η Ορχήστρα των Χρωμάτων αποδίδει το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» του συνθέτη Μάνου Χατζιδάκη. Τα εντυπωσιακά γυρίσματα έγιναν στον Γουλά της Οίας.      www.facebook.com/photo.php?v=472886889403281
add

Βουρβούλος

Μικρό αγροτικό χωριό στη ΒΑ μεριά του νησιού, με θέα στον κάμπο. Οι εκκλησίες του είναι ο Αγιος Ευστράτιος και ο Αγιος Παντελεήμονας. Υπάρχουν ταβερνάκια για φαγητό, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.     
add

Βόθωνας

Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά της Θήρας όσον αφορά την αρχιτεκτονική του και έχει κτιστεί στις δυο πλευρές μιας  χαράδρας που έχει μήκος περίπου 5 χλμ. Ανήκει στον τύπο των υπόσκαφων οικισμών και εμφανίζεται σε γραπτές πηγές από τα μέσα του 18ου αιώνα. Θα σας εντυπωσιάσουν τα σύνολα των υπόσκαφων σπιτιών με τις αυλές και τα στενά σοκάκια. Λίγο έξω από τον Βόθωνα θα βρείτε το εκκκλησάκι της Παναγίας Τρύπας, ή Παναγίας Σέργενας, λαξευμένο σε ψηλό ηφαιστειογενή βράχο.     
add

Eπισκοπή Γωνιά

Ονομάζεται και Μέσα Γωνιά. Είναι κτισμένη στις βόρειες υπώρειες του βουνού του Προφήτη Ηλία και έχει υπέροχα συμπλέγματα παλιών σπιτιών. Πήρε το όνομά της από την εκκλησία της Παναγίας Επισκοπής που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Θεωρείται το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Σαντορίνης και ιδρύθηκε πιθανόν από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Α’ Κομνηνό (1081-1118), ως καθολικό μονής. Το χωριό ήταν ανέκαθεν γνωστό για την παραγωγή κρασιού και είχε από παλιά κάναβες. Σήμερα λειτουργούν δυο επισκέψιμα οινοποιεία.    
add

Εξω Γωνιά

Απέχει 8 χλμ. από τα Φηρά και είναι κοντά στον Πύργο και την Επισκοπή Γωνιά.  Είναι ένα μικρό χωριό κτισμένo αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά. Εχει όμορφες εκκλησίες, αρχοντικά και σπίτια αρκετά απο τα οποία διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Την καλύτερη θέα θα απολαύσετε από τον Αγιο Χαράλαμπο.    
add

Εμπορείο

Είναι το πιο μεγάλο χωριό της Σαντορίνης όπου θα βρείτε καταστήματα, καφέ, ταβέρνες. Το σημαντικότερο αξιοθέατό του είναι το μεσαιωνικό Kαστέλι, ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Ανήκε στον τύπο του οχυρωμένου οικισμού που δημιουργήθηκε από έναν αρχικό πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε ο οχυρωματικός περίβολος. Τα εξωτερικά σπίτια σχημάτιζαν το τείχος. Μπαίνοντας στο κάστρο θα δείτε τον παλιό ναό του Ευαγγελισμού (Παναγία η Μεσιανή). Εξω από το Καστέλι ξεχωρίζει ο εντυπωσιακός Γουλάς (πύργος-παρατηρητήριο για την προστασία των αρχόντων και των κατοίκων από τις επιδρομές).     
add

Γιαλός

Στο παλιό λιμάνι των Φηρών η πρόσβαση γίνεται με το τελεφερίκ ή από τις λεγόμενες «καραβολάδες», το δρόμο με τα 600 σκαλοπάτια. Εδώ δένουν τα κρουαζιερόπλοια και οι επιβάτες μεταφέρονται στα Φηρά για να περιηγηθούν στο νησί. Οσοι επιλέξουν τον παραδοσιακό τρόπο μετακίνησης, τα γαϊδουράκια ή τα μουλάρια, για να ανέβουν από τον δρόμο του Γιαλού θα απολαύσουν εντυπωσιακή θέα της Καλντέρας. Από τον Γιαλό ξεκινούν και τα καραβάκια που θα σας πάνε στα ηφαίστεια και στη Θηρασιά. Στην άκρη του μικρού, όμορφου οικισμού ξεχωρίζει ο πύργος Δελένδα. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα και το παλιό εργοστάσιο τοματοποιίας.    
add
Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις ημέρα και βίγλα, επειδή βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Καλντέρας και η θέα που προσφέρει είναι εντυπωσιακή. Το Ημεροβίγλι με τον Σκάρο όπου ήταν κτισμένη η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και προσελκύει, όπως και οι άλλοι οικισμοί της Καλντέρας, τουρισμό υψηλών προδιαγραφών. Λειτουργούν πολυτελή ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, μίνι μάρκετ, γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων κ.α.       
add

Καρτεράδος

Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα καπετανοχώρια του νησιού. Θα σας εντυπωσιάσει ο παλιός οικισμός με τα υπόσκαφα σπίτια κτισμένα δεξιά και αριστερά από την κοίτη του χειμάρρου. Στο κέντρο του Καρτεράδου υψώνεται η εκκλησία της Ανάληψης του Σωτήρα, με επιρροές από την ιταλική εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και καμπαναριά που έχουν σχήμα πύργου. Γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι 40 μέρες μετά το Πάσχα. Υπάρχουν άλλες δυο εκκλησίες με χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική: ο Αγιος Νικόλαος και τα Εισόδια της Θεοτόκου (Γλυκογαλούσα).        
add

Μεσσαριά

Βρίσκεται δίπλα στα Φηρά. Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Μεσαριά ήταν το επίκεντρο της βιομηχανικής ανάπτυξης στη Σαντορίνη. Ο Αντώνιος Μαρκεζίνης δημιούργησε εδώ τα πλεκτήριά του και στο κέντρο του οικισμού κτίστηκαν τα «εργοστάσια» του Βενετσάνου και του Νομικού. Στη Μεσαριά διατηρούνται ακόμη μερικά παλιά σπίτια και υπόσκαφα. Ξεχωρίζουν τρία αρχοντικά: του Γεωργίου Εμμανουήλ Αργυρού, του Μαρκεζίνη και του Σαλίβερου. To αρχοντικό Αργυρού κτίστηκε το 1888. Η Μεσαριά είναι ένα πολύ ζωντανό χωριό και αληθινό σταυροδρόμι: από εδώ μπορείτε να πάτε προς το αεροδρόμιο, την Εξω Γωνιά, την Επισκοπή Γωνιά, το Καμάρι, τον Πύργο, τον Αθηνιό, το Ακρωτήρι. Εχει αρκετούς μόνιμους κατοίκους και υπάρχουν καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.α.      
add

Μεγαλοχώρι

Aπέχει 9.5 χλμ. από τα Φηρά και είναι ένα όμορφο χωριό που περιβάλλεται από αμπέλια. Εχει παλιά σπίτια κτισμένα με την τοπική αρχιτεκτονική και υπόσκαφες κάναβες (παλιά οινοποιεία). Επίκεντρο είναι η πλατεία που την ονομάζουν Ποταμό και αξιοθέατα οι εκκλησίες των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής και των Αγίων Αναργύρων με τα περίτεχνα καμπαναριά.  Το έδαφος στην περιοχή γύρω από το Μεγαλοχώρι ήταν ανέκαθεν εύφορο, γι' αυτό υπήρχαν πολλοί αμπελώνες και οι κάτοικοι έγιναν πλούσιοι χάρη στην οινοποιία. Στο Μεγαλοχώρι λειτουργούν οινοποιεία, εστιατόρια και ξενοδοχεία.  Info Κοντινές παραλίες είναι τα Θέρμη και η Πλάκα, με τις ιαματικές πηγές, τις «φλέβες» ζεστών νερών από το ηφαίστειο. Είναι προσβάσιμες με σκάφος, ή από μονοπάτι.        
add

Οία

Φημισμένη διεθνώς για το ηλιοβασίλεμά της η Οία είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Το κάστρο ή Γουλάς του Αγίου Νικολάου (η σημερινή Οία, ή Επάνω Μεριά όπως λεγόταν) κτίστηκε στο ΒΔ άκρο του νησιού. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που έδωσε το όνομά της στον οικισμό, χρονολογείται στον 15ο ή 16ο αιώνα και ήταν υπόσκαφη. Ο οικισμός έχει κτιστεί γραμμικά στο λεγόμενο «φρύδι» της Καλντέρας και αποτελείται από οικιστικά σύνολα με υπόσκαφα κτίσματα, εκκλησίες και καπετανόσπιτα βαμμένα με διάφορα χρώματα. Χιλιάδες επισκέπτες περνούν από την Οία κάθε χρόνο, μένοντας κυριολεκτικά άφωνοι μπροστά στην ομορφιά της –κυρίως την ώρα του δειλινού και το βράδυ, όταν οι γειτονιές της Καλντέρας φωτίζονται και της δίνουν όψη μαγική.      
add

Πύργος

Κτισμένος στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο μοναστήρι, ο Πύργος με το μεσαιωνικό Καστέλι(κάστρο) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Το 1995 ανακηρύχθηκε «διατηρητέο μνημείο» και κατοικείται όλο το χρόνο. Τον περιβάλλουν αμπελώνες και έχει πολλές και όμορφες εκκλησίες και ξωκλήσια. Στον οικισμό θα βρείτε δυο μουσεία, εστιατόρια και ταβέρνες, καφέ, ξενοδοχεία, επισκέψιμα οινοποιεία, καταστήματα, βενζινάδικο κ.α.    
add

Φοινικιά

Απέχει ελάχιστα από την κοσμοπολίτικη Οία, προσφέρει θέα στους Μπαξέδες και μοιάζει με ζωγραφιά, καθώς τα σπίτια και οι παλιές κάναβες (οινοποιεία) είναι βαμμένα με διάφορα χρώματα. Ελληνες και αλλοδαποί έχουν αγοράσει τα τελευταία χρόνια σπίτια στη Φοινικιά και τα έχουν αναστηλώσει. Στο παρελθόν εδώ έμεναν αμπελουργοί, γεωργοί, ζευγάδες. Η Φοινικιά ήταν γεμάτη κάναβες (παλιά οινοποιεία) -θεωρείται, μάλιστα, ότι στην ακμή της είχαν φτάσει τις 150-200! Ξεχωρίζει η εκκλησία της Παναγίας Ματρόνας κτισμένη  το 1859, που γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου με μεγάλο πανηγύρι.         
add

Φηροστεφάνι

Ολες τις ώρες της ημέρας οι επισκέπτες περπατούν στο χείλος του γκρεμού με κατεύθυνση από τα Φηρά προς το Φηροστεφάνι, τον πιο κοντινό οικισμό στην πρωτεύουσα (υπάρχει ωστόσο πρόσβαση και από τον κεντρικό δρόμο).  Το Φηροστεφάνι προσφέρει υπέροχη θέα στο ηφαίστειο, έχει μερικά εξαιρετικά ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ-μπαρ. Από τα αξιοθέατα ξεχωρίζει η εκκλησία της Παναγίας των Αγίων Θεοδώρων.      
add
Ημερολόγιο
Οκτώβριος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA