Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Σίφνος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο Αρτεμώνας

Είναι ένας πανέμορφος οικισμός που αντικατοπτρίζει την οικονομική ευμάρεια την οποία έφερε στους κατοίκους η ανάπτυξη της ναυτιλίας πριν από ενάμιση αιώνα. Τον χαρακτηρίζουν τα σπίτια με τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά και τους μεγάλους κήπους που έχουν ψηλά πεύκα και αροκάριες. Οι εκκλησίες του Αρτεμώνα είναι αρκετές. Ξεχωρίζουν το καταπληκτικό εκκλησάκι της Παναγίας της Αμμου με την εικόνα της Παναγίας της Μοναχής (δηλαδή χωρίς το βρέφος), η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Κωσταντίνου στην κεντρική πλατεία, η Παναγία της Κόγχης.   
map add mapadd

Το Άνω Πετάλι

Το Άνω Πετάλι βρίσκεται μεταξύ Αρτεμώνα και Απολλωνίας και χαρίζει όμορφη θέα. Ξεχωρίζει το εκκλησάκι του Αγίου Αντύπα (1636). Λειτουργεί καφενείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχείο.      
map add mapadd

Ο Αϊ Λούκας

Ο Αϊ Λούκας (ή Αγιος Λουκάς) εκτείνεται από το Ανω Πετάλι μέχρι την πλατεία του Αρτεμώνα. Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εκκλησάκι. Αξίζει να δείτε τη δισυπόστατη Παναγία τα Γουρνιά αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τον Αγιο Νικόλαο, με τοιχογραφίες του 1818. Επίσης, τον ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην όμορφη πλατεία.      
map add mapadd

Το Βαθύ

Ο εντυπωσιακός όρμος με τα ήρεμα νερά σε βαθύ μπλε χρώμα είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο κοσμικά σημεία του νησιού, καθώς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γεμίζει με ιστιοπλοϊκά και γιωτ. Η σημερινή εικόνα, σε αντίθεση με την παλαιότερη, όταν πρόσβαση στην παραλία με τα δύο ταβερνάκια υπήρχε μόνο με καϊκι από τις Καμάρες, δίνει ένα θετικό παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης. Ενα πολυτελές resort, που σεβάστηκε το φυσικό τοπίο και εντάχθηκε σ’ αυτό, ταβέρνες, καφέ, ταπεινά σπιτάκια αλλά και βίλες με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ενοικιαζόμενα δωμάτια και το υπέροχο παραλιακό εκκλησάκι των Ταξιαρχών –όλα συνυπάρχουν στο Βαθύ με τρόπο αρμονικό.  
map add mapadd

Τα Εξάμπελα

Τα Εξάμπελα είναι κτισμένα στο δρόμο προς τον Πλατύ Γιαλό και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σίφνου. Μπορείτε να δείτε τις εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας, της Παναγίας, του Αγίου Αθανασίου, του Χριστού. Γεννέτειρα του αρχιμάγειρα Νικολάου Τσελεμεντέ. Στο χωριό μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον καλύτερα σωζόμενο αρχαίο πύργο του 6 αι. π.χ. (Μαύρος Πύργος). Υπάρχει παντοπωλείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόριο.     
map add mapadd

Η Καταβατή

Η Καταβατή είναι ανάμεσα στην Απολλωνία και τα Εξάμπελα. Ξεχωρίζουν τα εκκλησάκια της Ελεήμονος, του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας της Αγγελόχτιστης, όπως την αποκαλούν. Κοντά στον οικισμό θα δείτε το μοναστήρι των Φυρογείων.      
map add mapadd

Οι Καμάρες

Αντίθετα με άλλα λιμάνια των Κυκλάδων, οι Καμάρες έχουν σχετικά ήπια ανάπτυξη. Ο οικισμός κτίστηκε μετά το 1907 και αναπτύχθηκε μετά τη δεκαετία του 1950. Χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι φόρτωσης μεταλλευμάτων (υπάρχουν ακόμη ίχνη από τα καμίνια, ο μόλος του 1909 και η σκάλα φόρτωσης του 1833). Παλαιότερα λειτουργούσαν εδώ και αρκετά αγγειοπλαστεία.  
map add mapadd

Το Κάτω Πετάλι

Το Κάτω Πετάλι βρίσκεται μεταξύ της Απολλωνίας και του Κάστρου. Στο κέντρο του υψώνεται ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής με ενδιαφέρον πλακόστρωτο προαύλιο. Υπάρχει παντοπωλείο, εστιατόριο, ενοικιαζόμενα δωμάτια.      
map add mapadd

Το Κάστρο

Η παλιά πρωτεύσα του νησιού, ο οικισμός Κάστρο, εντυπωσιάζει κτισμένος πάνω στο λόφο του με φόντο το βαθύ μπλε χρώμα του Αιγαίου. Τα στρώματα της ιστορίας του φτάνουν πολύ βαθιά, πίσω στους αιώνες και τις χιλιετίες. Εδώ υπήρξε προϊστορικός οικισμός, το αρχαίον άστυ του Ηρόδοτου, το οποίο ήκμασε τον 6ο π.Χ. αι., και είχε πρυτανείο, ναό και θέατρο του Διονύσου, καθώς και πολυτελή δημόσια κτίρια από παριανό μάρμαρο («λευκόφρυς αγορά»). Αιώνες αργότερα, το 1635, εδώ κτίστηκε ο βενετσιάνικος οικισμός των Ντα Κορόνια. Στην περιφέρειά του οι ανεμόμυλοι λειτουργούσαν από το 1617 μέχρι το 1950.    
map add mapadd

Ο Φάρος

Το ψαροχώρι αυτό ήταν λιμάνι του νησιού μέχρι το 1883. Πήρε το όνομά του από αρχαίο πύργο-φρυκτωρία πάνω από την παραλία. Αρκετοί έρχονται εδώ για μπάνιο στην παραλία του Φάρου και στις γειτονικές Γλυφό και Φασολού. Υπάρχει παντοπωλείο, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια.            
map add mapadd

Η Χερρόνησος

Βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού. Είναι ένα μικρό και όμορφο ψαροχώρι με ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και το εκκλησάκι του Αγίου Πολύκαρπου. Στην είσοδο του όρμου ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Λειτουργεί και παλιό εργαστήριο αγγειοπλαστικής.    
map add mapadd

Τα Σεράλια

Το αρχαίο λιμάνι και μεταγενέστερα εμπορικό κέντρο του Κάστρου ήταν στα Σεράλια και εδώ υπήρχαν μαγαζιά και αποθήκες.  Tο λιμανάκι ξαφνιάζει με την λιτή όψη του που θυμίζει παλαιότερες δεκαετίες. Στοιβαγμένα δίχτυα, τεράστιοι βράχοι που φωτίζονται το βράδυ, λιγοστά σπιτάκια που κατηφορίζουν μέχρι τον κλειστό, βοτσαλωτό όρμο, πάνω στον οποίο λειτουργούν ουζερί: αυτά είναι τα Σεράλια του σήμερα και βλέποντάς τα δύσκολα πιστεύεις ότι αποτελούσαν σημαντικό λιμάνι την περίοδο της Φραγκοκρατίας και πως το όνομά τους το πήραν από την τούρκικη λέξη «saray» (παλάτι), ίσως από τα μεγαλοπρεπή κτίσματα που υπήρχαν στα χρόνια της τουρκοκρατίας στην κοιλάδα.        
map add mapadd
Ημερολόγιο
Ιουλιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA