Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Τήνος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αγάπι

Επισήμως είναι θηλυκό (η Αγάπη), αλλά όλοι αναφέρονται σε αυτό το χωριό σε γένος ουδέτερο. Το όνομά του το πήρε από τον ενοριακό ναό του Αγίου Αγαπητού. Είναι ένα από τα πιο απείραχτα παραδοσιακά χωριά της Τήνου και αξίζει να το τριγυρίσετε. Στην πλατεία Αγαπητού Φιλιππούση, κάτω από το παλιό κοινοτικό κατάστημα, θα δείτε την παλιά βρύση με το νερό να τρέχει διαρκώς από δυο μαρμάρινους κρουνούς. Στην άλλη άκρη της πλατείας υπάρχει ένα καφε-παντοπωλείο. Περπατώντας θα συναντήσετε μια από τις μεγαλύτερες καμάρες στην Τήνο, μέσα στη δροσιά της οποίας έχει τα τραπεζάκια του ένα καφενεδάκι.      
add

Αρνάδος

Είναι από τα πιο παλιά χωριά του νησιού και χρονολογείται στον 13ο-14ο αιώνα. Εχει μαρμάρινες κρήνες, καμάρες, καφενεδάκια. Στο κέντρο βρίσκεται ο ναός της Αναλήψεως (1908) με βοτσαλωτή  αυλή που χαρίζει θέα ως τη Μύκονο.  
map add mapadd

Αετοφωλιά

Μικρό χωριό σκαρφαλωμένο ψηλά σε πλαγιά από το οποίο θα περάσετε οδηγώντας προς της Κόρης τον Πύργο. Παλαιότερα στην περιοχή υπήρχαν περισσότεροι οικισμοί, όμως από αυτούς σήμερα σώζονται μόνο οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και της Παναγίας.    
add

Βωλάξ

Μέσα στο εντυπωσιακό τοπίο των στρογγυλών γρανιτών είναι κτισμένο το μικρό χωριό Βωλάξ. Οι γρανίτες έχουν χρησιμοποιηθεί στην τοιχοποιία των σπιτιών. Καλαίσθητες επιγραφές θα σας οδηγήσουν στο θεατράκι, στην κρήνη του 1886, στην καθολική εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου (1814) και στο λαογραφικό μουσείο. Λειτουργούν εργαστήρια καλαθοπλεκτικής -τέχνη για την οποία ήταν φημισμένο το Βωλάξ. Στα ταβερνάκια του χωριού θα φάτε και θα πιείτε καφέ ή αναψυκτικά.     
map add mapadd

Δύο Χωριά

Το ρέμα που διατρέχει το χωριό κάποτε το χώριζε στα δύο -εξ ου και το όνομά του. Στη μικρή πλατεία, πάνω στο δρόμο, που σκιάζεται από έναν μεγάλο πλάτανο φυτεμένο το 1885, υπάρχει η παλιά βρύση. Από την κεντρική πλατεία με τις βρύσες και το καφενεδάκι θα απολαύσετε απεριόριστη θέα.  
map add mapadd

Καρδιανή

Η Καρδιανή έχει κτιστεί αμφιθεατρικά στη νότια πλαγιά του όρους Πατέλες και η φύση την προίκισε με άφθονα νερά και πράσινο. Λόγω της θέσης της προσφέρει απεριόριστη θέα στο πέλαγος. Τα σπίτια με τις μαρμάρινες διακοσμήσεις, τα δρομάκια με τις στενές καμάρες, οι εκκλησίες, οι κρήνες, δείχνουν την υψηλή αισθητική των ανθρώπων που έζησαν και ζουν εδώ.
map add mapadd

Καλλονή-Καρκάδος

Το παλιό όνομα της Καλλονής ήταν Κελλιά και το πήρε από τους μοναχούς που έμεναν στην περιοχή. Είναι μεγάλο χωριό, με αρκετές νεότερες παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική του. Η καθολική εκκλησία του Αγίου Ζαχαρία (1832) με τη βοτσαλωτή αυλή δεσπόζει στο κέντρο και απέναντι υπάρχει κρήνη του 1857, με περίτεχνη ανάγλυφη πλάκα. Σχεδόν ενωμένος με την Καλλονή είναι ο Καρκάδος, κτισμένος πάνω σε καταπράσινο ρέμα. Εχει γίνει σημείο αναφοράς εξαιτίας του κεκλιμένου καμπαναριού της εκκλησίας του Σωτήρος, που μοιάζει με τον… πύργο της Πίζας. Πολύ κοντά στα χωριά αυτά θα βρείτε την Κώμη και τις παραλίες της Κολυμπήθρας (Μεγάλη και Μικρή).      
add

Κάμπος

Οπως λέει και το όνομά του είναι κτισμένος σε μια εύφορη κοιλάδα της ενδοχώρας. Στον Κάμπο ξεχωρίζει η ρώσικη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης που κτίστηκε το 1771 προς τιμήν της Αικατερίνης της Μεγάλης με έξοδα του ναυάρχου Ορλώφ. Εχει μπαξέδες, χωράφια, τρεχούμενα νερά. Από το χωριό ξεκινούν μονοπάτια προς Κιόνια, Σμαρδάκιτο και Λουτρά.      
add

Κουμάρος

Ο παραδοσιακός οικισμός του Κουμάρου, θεωρείται πως κτίστηκε στη διάρκεια της Ενετοκρατίας. Είναι πολύ καθαρός και φροντισμένος, έχει ωραίες παλιές μαρμάρινες κρήνες και  ασπρισμένες στοές. Η εκκλησία του, η Μεταμόρφωση πήρε τη σημερινή της μορφή το 1817. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι το καφενείο του Συλλόγου που παραμένει ανοιχτό όλη την ημέρα. Η πρωτοτυπία του; Λειτουργεί χωρίς καφετζή και τιμοκατάλογο! Για τον καφέ που θα φτιάξετε, ή τα αναψυκτικά και τα σνακς, θα αφήσετε… ό,τι έχετε ευχαρίστηση.    
map add mapadd
Η καθολική και η ορθόδοξη εκκλησία του Κτικάδου συναγωνίζονται σε ομορφιά. Η πρώτη, του Σταυρού, γιορτάζει με πανηγύρι στις 14 Σεπτεμβρίου και το περίτεχνο καμπαναριό της χρονολογείται στο 1621. Η ορθόδοξη εκκλησία της Υπαπαντής (Μεγαλομάτα) ξεχωρίζει για την εκπληκτική μαρμάρινη είσοδο και την εξαιρετική θέα που απολαμβάνει ο επισκέπτης από τον περίβολό της.
map add mapadd

Κώμη

Κεφαλοχώρι που ήκμασε όταν η αγροτική παραγωγή ήταν ακόμα προσοδοφόρος ενασχόληση κάτι που θα το καταλάβετε βλέποντας τα  παλιά μαγαζιά, τις πλατείες και τα μεγάλα σπίτια της. Στις αρχές του 20ου αιώνα στην Κώμη λειτουργούσε εργοστάσιο κονσερβοποίησης τοματοπολτού και εργαστήριο κατεργασίας καπνού. Στην πλατεία δεσπόζει η καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με τη βοτσαλωτή της αυλή. Εξω από την εκκλησία υπάρχει ένα καφενεδάκι και η παλιά κρήνη του χωριού.      
add

Σμαρδάκιτο

Απέχει μόλις 1 χλμ. από τον Ταραμπάδο και είναι μικρό και όμορφο χωριό. Κατηφορίζοντας τα σκαλοπάτια, περνάτε από κήπους με οπωροφόρα και καταλήγετε στην πλατεία με την καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Παδούης. Απέναντι βρίσκεται μια παλιά βρύση. Απ’ ό,τι λένε οι ντόπιοι, το νερό της είναι από τα καλύτερα του νησιού. Λειτουργεί εστιατόριο.      
add

Λουτρά

Το χωριό αυτό θα πρέπει να πήρε το όνομά του από αρχαία λουτρά που λειτουργούσαν στα όριά του. Ανάμεσα στα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια δεσπόζουν το τετραώροφο κτίριο της σχολής των Ουρσουλίνων, που ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αι., και η Μονή των Ιησουιτών κτισμένη το 1846.    
map add mapadd

Μυρσίνη

Είναι κοντά στην Ποταμιά και τη Στενή και έχει λίγους μόνιμους κατοίκους. Στην επάνω είσοδο δεσπόζει η καθολική εκκλησία του Ευαγγελισμού. Περπατώντας στα στενά σοκάκια του με τις καμάρες, θα βρείτε οινοπαντοπωλεία.      
add

Μουντάδος

Ξεχωρίζει κάτω από τη μονή Κεχροβουνίου και έχει ιστορία τουλάχιστον 1.000 ετών. Το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό του χαρίζει ένα πλούσιο πνεύμονα πράσινου.  
add

Ξινάρα

Η έδρα του πρώην Δήμου Εξωμβούργου, φιλοξενεί ένα ασυνήθιστα μεγάλο κτίριο με γυάλινη οροφή, το οποίο στέγαζε τις υπηρεσίες του. Μεσοτοιχία με το κτίριο αυτό είναι η έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής. Κάνοντας βόλτα στο μικρό χωριό που είναι κτισμένο ανάμεσα σε πεύκα και φοίνικες στην πλαγιά του Ξώμπουργου, θα δείτε παλιά σπίτια με οικόσημα στα υπέρθυρά τους. Επίσης, τις δύο μεγάλες καθολικές εκκλησίες: της Παναγίας του Ροδαρίου, που κτίστηκε μεταξύ 1860-1870, και των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1836).    
map add mapadd

Ποταμιά

Απέχει 1 χλμ. από τη Στενή και είναι ένα μικρό και απομονωμένο χωριό με σπίτια ασβεστωμένα και νοικοκυρεμένα. Μια μαρμάρινη επιγραφή, στη μάντρα του καθεδρικού ναού της Αγίας Καρμέλας (Παναγία του Καρμήλου), δίνει την πληροφορία ότι ο δρόμος που συνέδεσε την Ποταμιά με τη Στενή ανοίχτηκε μόλις το 1976. Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από περιστεριώνες.      
add

Πύργος-Πάνορμος

Ο Πύργος είναι ένα εντυπωσιακό χωριό και το μεγαλύτερο της Τήνου. Τα γλυπτά, οι κρήνες και τα ανάγλυφα που κοσμούν σπίτια και δημόσιους χώρους του χαρίζουν την όψη υπαίθριου μουσείου. Στην πλατεία του, πάντα γεμάτη με επισκέπτες το καλοκαίρι, ξεχωρίζει η μαρμάρινη κρήνη του 1784 και ο ο τεράστιος πλάτανος που φυτεύτηκε το 1859. Ο κεντρικός ασφαλτόδρομος που περνάει από τον οικισμό συνεχίζει και σε περίπου 3 χλμ. καταλήγει στον Πάνορμο, το πιο γνωστό παραθεριστικό θέρετρο στην περιοχή.  
map add mapadd

Σκαλάδος

Κτίστηκε μετά το 1200 και βρίσκεται σε ανάπτυξη καθώς αρκετοί νέοι άνθρωποι ζουν όλο το χρόνο εδώ.  Εχει αρκετά νεόκτιστα σπίτια,  παντοπωλείο-καφενείο, ταβέρνα, εστιατόριο. Εχει δύο εκκλησίες, του Αγίου Ιωάννη και της Παναγίας με εικόνες από το 1700.  
add

Σκλαβοχωριό

Το μόνο ορθόδοξο χωριό της περιοχής με λίγους μόνιμους κατοίκους φιλοξενεί το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ζωγράφος και φιλόσοφος Νικόλαος Γύζης, άγαλμα του οποίου θα δείτε στην πλατεία με τη  θαυμάσια θέα σε όλη την περιοχή. Ακολουθώντας το κεντρικό καλντερίμι φτάνετε στη μικρή κάτω πλατεία και την παλιά βρύση.      
add

Τριπόταμος

Πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς του νησιού αφού θεωρείται μεσαιωνικός ίσως και βυζαντινός. Μαρτυρίες γι’ αυτόν υπάρχουν από το 1456. Εχει κτιστεί ανάμεσα σε τρεις ποταμούς-λαγκάδια, με τα κάτασπρα σπίτια του να ξεχωρίζουν μέσα στη βλάστηση.        
map add mapadd

Τριαντάρος-Μπερδεμιάρος

Ο Τριαντάρος απλώνει τα εντυπωσιακά συμπλέγματα των σπιτιών και των εκκλησιών του πάνω από τον κεντρικό δρόμο και προσφέρει θαυμάσια θέα στη θάλασσα. Οπως θα παρατηρήσετε περπατώντας στα ασπρισμένα, πεντακάθαρα δρομάκια του έχει πολλές στοές, σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και καταπράσινες αυλές. Ο Μπερδεμιάρος, που είναι σχεδόν ενωμένος με τον Τριαντάρο, εντυπωσιάζει με τα παλιά σπίτια του τα περισσότερα από τα οποία έχουν αναστηλωθεί.     
map add mapadd

Υστέρνια

Μαζί με τον Πύργο είναι τα χωριά από τα οποία προήλθαν οι πιο διάσημοι Τηνιακοί γλύπτες. Το μάρμαρο υπήρχε ανέκαθεν σε αφθονία στην περιοχή των Υστερνίων γι΄αυτό δημιουργήθηκαν λατομεία. Ο Λάζαρος Σώχος, ο Αντώνιος Σώχος, ο Λάζαρος Λαμέρας, οι αδελφοί Μαλακατέ, οι αδελφοί Φυτάλε, ο Γεώργιος Βιτάλης κατάγονταν από τα Υστέρνια.  
map add mapadd

Φαλατάδος

Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός της Τήνου, με πλακόστρωτα στενά που περνούν κάτω από καμάρες, ταβερνάκια και καφενεδάκια που βγάζουν τραπέζια στα σοκάκια. Στο κέντρο υψώνεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Τριάδας.  
map add mapadd

Χατζηράδος

Ενα χιλιόμετρο μετά το Κτικάδο βρίσκεται ο Χατζηράδος, μικρότερο χωριό, με την ίδια όμως «αύρα». Το κεντρικό σοκάκι θα σας οδηγήσει στην πλατεία με την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.  
add
Ημερολόγιο
Ιανουάριος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA